Vyhľadávanie:

Hold Ladislavovi Trojákovi

Hold Ladislavovi Trojákovi

Na priečelí košickej Steel arény v stredu 13. apríla slávnostne odhalili pamätnú tabuľu Ladislavovi Trojákovi. Narodil sa 15. júna 1914 v Košiciach a ako prvý Slovák získal v roku 1947 v reprezentačnom drese hokejistov Československa titul majstra sveta. Do roku 1934 hral hokej v rodnom meste, potom až do svojej smrti hrával za LTC Praha. V reprezentácii odohral 75 zápasov, v ktorých strelil 37 gólov. Na majstrovstvách sveta v roku 1938 získal bronzovú medailu a v roku 1948 striebro. Bol účastníkom dvoch olympijských hier v rokoch 1936 a 1948. Na druhej olympiáde, v St. Moritzi, bol vlajkonosičom československej výpravy. Zomrel tragicky v roku 1948 pri havárii lietadla nad kanálom La Manche s ďalšími piatimi spoluhráčmi, s ktorými cestoval na zápas do Anglicka.

Na slávnosti, za účasti primátora Košíc, čelných predstaviteľov Slovenského zväzu ľadového hokeja a Slovenského olympijského výboru, bola prítomná aj neter Ladislava Trojáka, 81-ročná Jolana Štempelová, rodená Trojáková. Pred slávnostným odhalením tabule šéf SOV František Chmelár okrem iného povedal: "Na takýchto bývalých skvelých športovcov sa nezabúda. Po ňom bol pomenovaný predchádzajúci košický zimný štadión a jeho meno nesie aj terajšia moderná Steel aréna. Od roku 2002 je Ladislav Troják zapísaný v Sieni slávy slovenského hokeja a počas tohtoročných hokejových majstrovstiev sveta na Slovensku bude slávnostne uvedený aj do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF)."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...