Vyhľadávanie:

Hutníci maľujú s výtvarníkmi

Hutníci maľujú s výtvarníkmi

V Medzeve Maliarsky plenér U. S. Steel Košice 2007

Kontrolór, strojník, majster, plánovač, personalista, výskumníčka, tlmočníčka... Šiestich železiarov rôznych profesií spája spoločná záľuba - výtvarné umenie. Kristína Záthureczká, Jozef Vozár, Marián Varga, Ján Kisucký, Mário Kučera, Ján Peržeľ nie sú žiadni nováčikovia, svoj talent prezentovali už v minulosti na súťaži tvorivosti zamestnancov, naopak, Katarína Seilerová sa chystá na svoj debut. Všetci budú v druhej polovici septembra vystavovať svoje práce v centre Košíc. Horúce novinky vznikajú práve v týchto hodinách za asistencie a pomoci profesionálnych výtvarníkov Mikuláša Lovackého, Andreja Smoláka, Jozefa Kraveca, Janky Onuškovej, Jozefa Novikmeca a Milana Bandurčina v Medzeve na maliarskom plenéri, ktorý po predvlaňajšej premiére pripravila po druhý raz (17. až 24. augusta 2007) U. S. Steel Košice.

Podujatie otvoril v uplynulý piatok riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Ján Bača. Tvorivé týždňové stretnutie zamestnancov spoločnosti, ktorí inklinujú k výtvarnému umeniu a profesionálnych výtvarníkov z Košíc a východného Slovenska, je, povedal, zaujímavým a pre všetkých obohacujúcim počinom. Laickí výtvarníci si rozšíria obzor vedomostí z výtvarnej tvorby a zručnosti a profesionáli azda nájdu v hute inšpiráciu. Už prvý ročník plenéru ukázal, že výtvarníci vidia neobyčajnosť aj v zdanlivo obyčajných veciach.

Každý z účastníkov stretnutia sa podujal pripraviť štyri práce, dve z nich budú orientované na železiarne. Tohto roku, informovala organizátorka Jana Šlosárová z útvaru Vonkajšie vzťahy, je dominantnou témou nová pozinkovacia linka, ktorú si mali možnosť záujemcovia prezrieť. O tom, ako sa výtvarníkom podarilo zhostiť témy, sa budú môcť zamestnanci železiarní, obyvatelia mesta i jeho návštevníci presvedčiť na výstave v priestoroch Dolnej brány na Hlavnej ulici v Košiciach. Vernisáž je plánovaná na 14. septembra. Navyše, najkrajšie diela budú tvoriť obsah nástenného kalendára na rok 2008.

Maliarsky plenér prihlásila oceliareň do projektu, ktorým sa Košice uchádzajú o titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013. V spomínanom roku plánujú železiarne pripraviť medzinárodné podujatie pre umelcov karpatského euroregiónu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...