Vyhľadávanie:

Hutnícka kvapka krvi 8. júna

Hutnícka kvapka krvi 8. júna

Ojedinelá akcia pre dobrovoľníkov v U. S. Steel Košice

Ak sa darcu krvi opýtate, prečo to robí, odpoveďou býva: zvedavosť, vplyv rodiny, priateľov, stretnutie tvárou v tvár smrti, konkrétna prosba, túžba urobiť dobrý skutok, osobný kontakt s chorým človekom... Väčšina dodá: chcel som pomôcť niekomu druhému. Lebo, pokiaľ ide o krv, zatiaľ sme jeden bez druhého bezmocní. Potrebujeme sa. Viete, že na záchrane jedného ľudského života sa podieľajú desiatky až stovky darcov krvi? Železiarom to mimoriadne prízvukovať netreba. Poznajú cenu života. Hádam i preto stovky z nich roky, pravidelne, bez nároku na finančný príspevok, darujú kus svojho ja.

"Vlani sme mali 918 darcov krvi z U. S. Steel Košice, čo je 62,3 percenta všetkých darcov," informovala primárka Hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnice Košice - Šaca, a.s., 1. súkromnej nemocnice Annamaria Bratková. "V tomto roku prišlo doteraz darovať krv viac ako 560 železiarov."

Možno patríte do skupiny aktívnych darcov a chystáte sa na odber v najbližšom čase. Možno ste naopak jednými z tých, ktorí majú vôľu pripojiť sa k dobrovoľným darcom krvi, ale nenabrali ste ešte odvahu. V piatok, 8. júna, máte šancu zapojiť sa do špeciálnej Hutníckej kvapky krvi. Ako už z názvu vyplýva, je určená všetkým zamestnancom U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností. V čase od 6.30 do 13. hodiny budete vítaní v ambulancii Hematologicko-transfuziologického oddelenia v budove Polikliniky vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice. Môžete si vybrať jeden zo šiestich termínov.

Nie ste si istí, či môžete byť darcom? Môžete sa ním stať, ak máte od 18 do 65 rokov (pre prvý odber sa neodporúča vek nad 60 rokov) a spĺňate presne určené predpoklady a kritériá. O všetkých vás poučia zdravotníci (môžete telefonovať každý pracovný deň do 14. hodiny na číslo 3 - 7263), informácie nájdete aj na internete na webovej stránke www.darujkrv.sk. V každom prípade nemôžete byť darcom, ak trpíte závažnejším ochorením. Pokiaľ ide o bežnú chorobu, môžete krv darovať minimálne dva týždne po uplynutí ochorenia. Ak ste prekonali operáciu alebo pôrod, pauza musí byť šesťmesačná. Obyčajné očkovania, stomatologické výkony alebo endoskopické vyšetrenia, nie sú podľa MUDr. A. Bratkovej prekážkou. Naopak prekážkou je herpes a rôzne drobné poranenia so zápalovými procesmi. Darkyňou krvi nemôže byť tiež žena, ktorá má nižšiu hmotnosť ako 50 kilogramov. Užívanie bežnej antikoncepcie nie je problémom. Najvhodnejší čas na odber je uprostred menštruačného cyklu. Muži môžu absolvovať odber štyri razy do roka, najskôr po dvoch mesiacoch od posledného odberu a ženy tri razy do roka, vždy po troch mesiacoch.

Príprava pred odberom nie je nijako náročná. Potrebujete iba zvýšiť príjem tekutín. Odporúčané sú minerálky, ovocné šťavy, čaj, káva bez mlieka. Nemali by ste byť hladní. Môžete jesť pečivo, chlieb, sucháre, toasty, ovocie a podobne, ale vylúčte zo stravy potraviny s obsahom tuku -údeniny, mäso, vajíčka, syry, maslo, mlieko, mliečne výrobky a alkoholické nápoje.

Samotný odber netrvá dlhšie ako desať minút, samozrejme, treba prirátať aj čas potrebný na evidenciu darcu, odber kontrolnej vzorky, vyšetrenie lekárom i krátky oddychový čas po odbere. Množstvo odobratej krvi je 400 až 450 mililitrov.

Zamestnanci U. S. Steel Košice, na ktorých sa vzťahuje kolektívna zmluva, majú v deň bezpríspevkového darovania krvi nárok na jeden deň plateného voľna s náhradou mzdy. Pri každom bezplatnom odbere poskytuje firma zamestnancom peňažné, resp. nepeňažné plnenie v hodnote 300 korún. Niektoré poisťovne venujú po každom odbere aj vitamínové prípravky. Ak sa zapojíte do Hutníckej kvapky, budete zaradení do žrebovania o vecné ceny. Priamo pri odbere dostanete tiež špeciálne tričko dobrovoľníka a malé občerstvenie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...