Vyhľadávanie:

Indonézia potrebuje pomoc

Indonézia potrebuje pomoc

Pol milióna zničených domov, tisíce mŕtvych a ranených. Deti stávajúce sa zo dňa na deň sirotami, ľudia prichádzajúci o všetko. Nie, nejde o úryvok katastrofického scenára z dielne filmových producentov. Tento smutný príbeh napísal život a jeho protagonistami sú obyvatelia indonézskeho ostrova Jáva, ktorých 27. mája 2006 postihlo ničivé zemetrasenie. Pod vplyvom silných otrasov zeme sa v meste Yogyakarta rúcali domy, hotely a vládne budovy. Väčšina ulíc a mostov zostala zničených. Podľa indonézskych úradov šlo o najrozsiahlejšiu katastrofu od výskytu prívalových vĺn cunami v roku 2004. Epicentrum otrasov o sile 6,3 stupňa Richterovej stupnice sa nachádzalo v mori 25 kilometrov juhozápadne od Yogyakarty.
Aj dnes, dva a pol mesiaca po katastrofe, je situácia stale vážna. Školy sú obsadené evakuovanými ľuďmi, ktorí stratili strechu nad hlavou a tak ani deti, ktoré zemetrasenie prežili, nemôžu pokračovať vo vyučovaní. Nefunguje zásobovanie, polovica vodných zdrojov je zničená. Nemocnice a zdravotnícke zariadenia kapacitne nestačia a ošetrujú iba ťažko ranených. Pred ich budovami na zemi čakajú rodičia s vážne zranenými deťmi niekoľko hodín. Podľa organizácie UNICEF asi štyridsať percent zranených na Jáve tvoria práve deti. Bezprostredne po katastrofe UNICEF do postihnutých oblastí doručila najpotrebnejšiu pomoc, neskôr zriadila päť centier pre deti a ďalšie dve v spolupráci s vládou a miestnou mimovládnou organzáciou. "Dodávka obsahovala vodu, zdravotný materiál, stany, latríny, hygienické potreby a potreby pre voľný čas. Na miesto vycestoval tím zdravotníkov a odborníkov. V prvých dňoch sa sústredili na záchranu životov detí, neskôr nasledujú aktivity, ktoré umožňujú zriaďovať provizórne školy pre evakuovaných a deťom pomôžu prekonať traumu z prežitých zážitkov," opisuje situáciu Jana Kelecsényi z UNICEF. Organizácia na pomoc obetiam nešťastia zriadila verejnú zbierku. Ak sa rozhodnete podať pomocnú ruku, môžete tak urobiť zaslaním príspevku na číslo účtu 2629726297/1100, VS 0606, alebo poslať SMS správu s ľubovoľným obsahom na číslo 822 v sieti Orange Slovensko v hodnote 30 Sk. Orange Slovensko odvedie sto percent z tejto sumy v prospech zbierky a samotné zaslanie SMS správy nespoplatňuje. Deti na Jáve potrebujú našu pomoc!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...