Vyhľadávanie:

Inovatívne prostredie pre výskum a vzdelávanie

Inovatívne prostredie pre výskum a vzdelávanie

Prvé pracovisko IPv6 Lab na Slovensku má Technická univerzita v Košiciach

Jedinečné špecializované pracovisko na Slovensku, ktoré sa bude zaoberať problematikou budovania moderných komunikačných infraštruktúr na báze nového internetového protokolu - IPv6 Lab, otvorili v uplynulých dňoch na pôde Technickej univerzity v Košiciach.

Jeho zriadenie významnou mierou prispeje k vytváraniu inovatívneho prostredia pre výskumnú a akademickú sféru a zároveň umožní transfer poznatkov z akademického do priemyselného prostredia.

"Teší nás, že takéto pracovisko, ktorých je na svete len osemnásť a ktoré bude slúžiť na výskum a vzdelávanie, ako aj kolegom z priemyslu, naša univerzita má," konštatoval Pavel Raschman, prorektor pre vzdelávanie Technickej univerzity v Košiciach. Pracovisko je súčasťou medzinárodnej siete obdobných školiacich a výskumných pracovísk, zameraných na problematiku využívania internetového protokolu IPv6, ktorá bola vybudovaná v rámci riešenia veľkého medzinárodného projektu financovaného Európskou komisiou. Je prepojené s IPv6 laboratóriom francúzskej národnej výskumnej siete RENATER v Paríži, ako aj s podobnými centrami v Keni, Slovinsku, Gruzínsku, Indii a Bulharsku.

Cieľom vybudovania tohto pracoviska je poskytovať otvorené prostredie pre overovanie riešení, sieťových nastavení a aplikácií založených na internetovom protokole ďalšej generácie známom pod označením IPv6. Odborníci na oblasť internetu, vrátane akademických pracovníkov, administrátorov z verejného sektora a špecialistov z oblasti telekomunikácií sa môžu vďaka vybaveniu pracoviska zúčastňovať školení o inovatívnych informáciách a riešeniach komunikačných technológií súvisiacich so zavádzaním protokolu IPv6 buď priamo na svojich pracoviskách, alebo prostredníctvom vzdialeného prístupu cez Internet.

Pracovisko IPv6 Lab bolo zriadené ako súčasť Laboratória počítačových sietí na Katedre počítačov a informatiky Fakulty elektrotechniky a informatiky. Technickej univerzite v Košiciach a jeho aktivity bude zabezpečovať tím špecialistov sieťovej akadémie Cisco Networking Academy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...