Vyhľadávanie:

Inšpirácie v kove v STM v Košiciach

Inšpirácie v kove v STM v Košiciach

Po tom, čo sa študenti dizajnu a ich pedagógovia predstavili svojimi prácami z workshopu Inšpirácie v kove v septembri v Galérii U. S. Steel Košice, putovali niektoré zaujímavé diela do Brna, kde tvorili súčasť expozície U. S. Steel Košice na medzinárodnom strojárskom veľtrhu. Po návrate sa nestihli ani ohriať v depozite, ale namierili si to do Slovenského technického múzea v Košiciach.

Výstavu pre širokú verejnosť otvorili minulý štvrtok za účasti predstaviteľov TU v Košiciach, U. S. Steel Košice a zástupcov SOU hutníckeho v Košiciach - Šaci. Vďaka ich spolupráci sa toto medzinárodné podujatie uskutočnilo už po štvrtý raz. Do Košíc pricestovali mladí dizajnéri piatich vysokých škôl zo štyroch krajín. Spolu s majstrami odborného výcviku SOU hutníckeho vytvorili diela, ktoré zaujmú. Nápadom i stvárnením. Už aj preto, že kov s ktorým pracovali, bol zväčša odpadom vznikajúcim pri hutníckej výrobe. Aj napriek tomu mu dokázali vdýchnuť život. Doslova, pretože niektoré výrobky, napríklad držiak na DVD či stoličky, sú aj funkčné.

Myšlienku workshopu vyzdvihol rektor TU v Košiciach Juraj Sinay. Ako uviedol, je rád, že vzniklo takéto spojenectvo, ktoré umožnilo realizovať podujatie tohto typu. Jeho význam vystupuje zvlášť do popredia v súčasnosti v súvislosti s komerčnosťou médií. Viceprezident pre pracovné vzťahy a motiváciu U. S. Steel Košice Martin Pitorák označil projekt za jeden z najlepších projektov firmy, na ktorých sa podieľa a uviedol, že spoločnosť bude v tejto tradícii pokračovať. Spokojnosť netajil ani Jaroslav Jarema z Fakulty umení košickej Technickej univerzity. Vernisáž, uviedol, je vyústením a ocenením približne pol ročnej práce, ktorá jej predchádzala. Poďakoval sa za spoluprácu útvaru Riaditeľa pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, obchodnej propagácii U. S. Steel Košice, majstrom SOU hutníckeho i pedagógom Fakulty umení.

Výstava, ktorú si pozrela i manželka prezidenta USSK Susan Lohrová, je otvorená v STM na Hlavnej ulici v Košiciach do 4. novembra 2005.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...