Vyhľadávanie:

Inšpiráciu našli v prírode

Inšpiráciu našli v prírode

Piaty ročník maliarskeho plenéra - Hutníci maľujú s umelcami

Ak ste sa zastavili pred dvoma týždňami v malebnej obci Medzev na okraji Slovenského rudohoria, určite ste si všimli, že dýcha umeleckou atmosférou. Profesionálni výtvarníci zvučných mien spoločne s nadanými a kreatívnymi zamestnancami z U. S. Steel Košice sa stretli v miestnom doškoľovacom stredisku na piatom ročníku maliarskeho plenéra - Hutníci maľujú s umelcami.

Pokojné a tiché prostredie v lone prírody poskytovalo ideálne podmienky na realizáciu nápadov. Základnú tému tvorila aktuálna problematika ekológie, umelecké stvárnenie životného prostredia. Hutníkov, ale aj profesionálov inšpirovala múza od prvého dňa. Pod ich rukami sa menili biele plátna na skvostné umelecké diela vytvorené rôznymi technikami. Na stvárnenie svojich motívov používali akvarel, olejové farby, akryl. Niektorí z nich prepojili prírodu s oceliarskou problematikou. Zaujímavú panorámu našej huty vytvoril kolega, plánovač výroby Mário Kučera. Akademickému maliarovi Pavlovi Muškovi z Kysuckého Nového Mesta poslúžila ako podklad fotografická koláž zostavená z deviatich snímok s hutníckymi motívmi. "Vytvárajú kompozíciu vizuálnych záberov, ktoré majú u diváka vyvolať pocit monumentálnosti. Následne z nich vytváram kompozíciu veľkoplošnej olejomaľby," povedal o svojom diele všestranný umelec, ktorý začínal tvoriť v architektúre, v súčasnosti sa však venuje prevažne komornej tvorbe. "Tento plenér nie je len o maľovaní, ale aj o vzájomnej prezentácii a vymieňaní si skúseností," nezabudol pripomenúť.

Atmosféru v Medzeve si nenechali ujsť ani niektorí top manažéri. Povzbudiť umelcov a pokochať sa vytvorenými dielami prišla aj viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková s dcérou Veronikou, ku ktorým sa pridali aj deti z Detského domova na Uralskej ulici v Košiciach. Ako talentovaný výtvarník sa predviedol aj viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák. Jeho manželka Beáta, ktorá na plenéri taktiež vytvorila niekoľko krajinomalieb, prezradila, že umelecké sklony v ňom driemu už dávno. "Martin veľmi pekne maľuje. Počas vojenčiny v Prahe mi posielal krásne panorámy mesta, ktoré kreslil tušom," pripomenula. Viceprezident sa v Medzeve podujal na ťažkú úlohu. Rozhodol sa akrylovou technikou stvárniť výjav s motívom benátskych karnevalových masiek. S dielom mu fundovane radila aj stabilná návštevníčka plenéra Janka Onušková. Odborníčka na reštaurátorstvo mnoho rokov pracovala v galérii. Od roku 2005 akciu pravidelne navštevuje a lektoruje našich nadaných oceliarov. "Rada tu chodím, kolegovia sú veľmi šikovní, vidím u nich výrazný pokrok," zhodnotila skúsená umelkyňa. Krásy architektúry učarili viacerým pravidelným účastníkom podujatia z radov hutníkov. Marián Varga s Lenkou Hrickovou namaľovali akrylovými a olejovými farbami historické košické dominanty a medzevský kostol. Z iného súdka bola výtvarná technika Kristíny Záthureckej. Jej farbisté ilustrácie by sa istotne nestratili v žiadnej knihe pre najmenších. Jednoducho, každý výtvarník má vlastný pohľad na svet. A to je na umení krásne.

Deti z detského domova upútala tvorivá dielňa umeleckého hrnčiara Igora Macáka z Košíc. "Robil som misu, teraz vám ukážem, ako sa vytáča keramika," začal prednášku. Mladých poslucháčov zasvätil do tajov hrnčiarstva a na konci si mohli na vlastnej koži vyskúšať, aké náročné je toto tradičné remeslo. "Najdôležitejší je cit. Na hrnčiarskom kruhu treba pracovať aspoň dve - tri hodiny denne," pripomenul.

K najväčším zážitkom plenéra patrila prednáška o modelovaní v podaní akademického sochára Arpáda Račka. Známy košický umelec sa podelil o svoje dlhoročné skúsenosťi so všetkými účastníkmi podujatia. Niektorí z nich si vyskúšali modelovanie po prvý raz.

Po týždni sa v nedeľu 4. septembra plenér v Medzeve skončil. Výsledkom vydarenej akcie je vyše 70 výtvarných diel, niekoľko desiatok kusov keramiky a hlavne umelecké obohatenie všetkých zúčastnených. Verejnosti budú obrazy prezentované na výstave, ktorá sa uskutoční od 13. do 19. októbra v Dome umenia. Neskôr budú diela vydražené v aukcii počas reprezentačného bálu U. S. Steel Košice. Výťažok poputuje, tak ako po minulé roky, na charitu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...