Vyhľadávanie:

Ivan Gašparovič medzi pittsburskými oceliarmi

Ivan Gašparovič medzi pittsburskými oceliarmi

V rámci oficiálnej návštevy Spojených štátov amerických v dňoch 9. až 11. októbra, sa prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, spolu so svojou manželkou Silviou a členmi delegácie, medzi ktorými nechýbali ani minister vnútra Róbert Kaliňák a minister kultúry Marek Maďarič, stretol v Pittsburghu s topmanažérmi U. S. Steel, ale aj ďalšími Slovákmi pôsobiacimi v USA. Bohaté boli témy vzájomných rozhovorov s prvými tromi prezidentmi U. S. Steel Košice Johnom H. Goodishom, Christopherom Navettom a Davidom H. Lohrom i Antonom Jurom a Antonom Lukáčom, Košičanmi, ktorí zastávajú v korporácii významné manažérske posty.

Ivan Gašparovič ocenil zásluhy košickej dcéry U. S. Steel pri rozvoji regiónu východného Slovenska i to, že je príkladným a zodpovedným korporačným občanom v prostredí, v ktorom pôsobí. Vyzdvihol tiež úlohu, ktorú sme zohrali pri získavaní zahraničných investorov do regiónu, pomoc pri ekonomickom rozvoji východného Slovenska, či podpore športu, kultúry a sociálneho zázemia jeho obyvateľov. Hovorilo sa aj o úspešnej kandidatúre Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013, na ktorej má podiel aj košická oceliareň. Príchod U. S. Steel do Košíc v roku 2000 prirovnal J. H. Goodish k návratu k spoločným koreňom - tak ako na začiatku minulého storočia pomáhali Slováci budovať základy oceliarstva v USA, prišla pittsburská oceliareň v súčasnosti naspäť na Slovensko "vrátiť požičané". Materská firma, potvrdil, má i v súčasnosti záujem o absolventov univerzít na Slovensku, hlavne odborov špecifických pre výrobu ocele, keďže viaceré z nich nie je možné v USA študovať. Snahou je podchytiť tých najlepších už počas štúdia.

Na večeri venovanej americkým Slovákom žijúcim v Pensylvánii, ktorých v spolupráci s honorárnym konzulom Slovenskej republiky v Pensylvánii Josephom T. Senkom hostil John H. Goodish, mal prezident SR Ivan Gašparovič a jeho sprievod príležitosť stretnúť sa a diskutovať aj s viacerými našimi krajanmi. Nechýbali medzi nimi, samozrejme, ani košickí oceliari, ktorí v súčasnosti pôsobia v amerických prevádzkach. Pozvanie prijala i slovenská posila pittsburských tučniakov Miroslav Šatan.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...