Vyhľadávanie:

Ivan Mikloš pochválil USS

Ivan Mikloš pochválil USS

Americká obchodná komora v Košiciach zorganizovala v piatok 10. júna v Golden Royal stretnutie zástupcov firiem a slovenských podnikateľov s ministrom financií a podpredsedom vlády SR Ivanom Miklošom. Na podujatí nechýbali ani predstavitelia USSK - viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre informačné technológie Peter Richardson, generálny manažér pre regionálny rozvoj, riaditeľ EDC Juraj Augustín a riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača. Ako zdôraznil minister, cieľom Slovenska je mať nezávislú, ale otvorenú ekonomiku. Pozitívne výsledky Slovenska potvrdzujú, že reformy, ktoré sa realizovali, boli potrebné a plnia svoj cieľ. Je dôležité v nich naďalej pokračovať, ale ako zdôraznil, je dôležité aj vedieť, čo treba v najbližšom období urobiť. Dobré meno Slovenska potvrdzuje záujem zahraničných investorov investovať práve u nás. Na margo príchodu automobilových firem konštatoval, že rozvoj automobilizmu na Slovensku nepovažuje za nebezpečný, naopak, myslí si, že jeho rozvoj, napomôže aj rozvoju priemyslu participujúcom na výrobe automobilov.

Po stretnutí Oceľ východu požiadala ministra Mikloša o krátky rozhovor. Na otázku, čo považuje za najdôležitejšie v rozvoji ekonomiky Slovenska, odpovedal: "Pokračovať v implementácii a v presadzovaní reforiem, zlepšiť ich tam, kde ich treba zlepšiť, lebo nič sa nedá robiť bez chýb. Je dôležité, aby prijaté reformy neboli zrušené, lebo by sme sa vlastne vrátili k už prekonaným problémom, ale tiež cena, ktorú museli občania Slovenska zaplatiť, by vyšla nazmar. Dnes je jasné, že reformy prinášajú výsledky. Pred niekoľkými dňami sme vďaka nim mohli ohlásiť rast zamestnanosti a pokles nezamestnanosti. Naozaj máme šancu byť lídrom nielen v uskutočňovaní reforiem, ale teraz už aj vo výsledkoch, ekonomickom raste, raste miezd. Druhou dôležitou oblasťou, na ktorú sa musíme sústrediť, aby sme boli úspešní z dlhodobého hľadiska, je realizácia programu Minerva, ktorý zahŕňa rozvoj vedomostnej poznatkovej ekonomiky - teda do nej investovať a rozvíjať v čo najväčšej miere vzdelávanie, vedu, výskum, informatiku."

· Na stretnutí ste spomínali aj Lisabonskú stratégiu. Ste s dosiahnutými výsledkami vo vláde spokojní?
S výsledkami európskej Lisabonskej stratégie nie je spokojný nikto. Za päť rokov jej realizácie sa medzera, teda zaostávanie Európy za Amerikou, nezmenšilo, ale ešte zväčšilo. Pôvodné ambície, dobehnúť Ameriku výkonnosťou, v produktivite a v konkurencieschopnosti, sa ukázali byť nereálne, aj preto sa Lisabonská stratégia prehodnotila. Najväčší problém, okrem prekážok v konkurencieschopnosti, je v tom, že táto stratégia je ťažká - väčšej konkurencieschopnosti Európy bráni to, že chýbajú potrebné štrukturálne reformy v najväčších európskych ekonomikách, čo sú mimochodom podobné reformy, ktoré sme my na Slovensku už urobili, teda dôchodková, sociálna, zdravotnícka reforma, väčšia pružnosť trhu práce, daňová reforma, zjednodušenie daní, zjednodušenie podnikateľského prostredia. Na Slovensku sme už mnohé z týchto vecí, ktoré väčšie európske ekonomiky ešte len musia urobiť, už urobili. Aj vďaka tomu sme zaznamenali ekonomický rast a máme šancu dostihnúť vyspelé štáty nielen v ekonomickej, ale aj v životnej úrovni.

· Môže aj taká firma ako je USS, ktorá má amerického vlastníka, pomôcť rozvoju slovenskej ekonomiky?
Nielen môže, ale ona aj pomáha. Keby tomu tak nebolo, určite by tu nebola taká zamestnanosť, neboli by tu také platy. Samozrejme, že je to výhodné pre obe strany. V ekonomike neplatí, že keď je niečo výhodné pre jedné-ho, nemôže to byť výhodné aj pre druhého. Keby na Slovensku nebola USS, ďalšie zahraničné firmy, tak by tu dnes ľudia, ktorí robia v týchto firmách, asi nemali prácu. A keby aj mali, tak by pravdepodobne boli horšie platení. USS prispieva slovenskej ekonomike nielen tým, že priamo na Slovensku vyrába, ale aj tým, že je veľmi aktívna v propagovaní východoslovenského regiónu, napríklad aj založením agentúry EDC, ktorá láka zahraničných investorov na východné Slovensko. Ale pomáha aj tým, že je tu, na Slovensku, lebo je to známa americká firma. Už len samotná prítomnosť takej veľkej firmy je akousi zárukou pre ďalších amerických investorov, že na Slovensku sú dobré štandardné podmienky, keď taká popredná firma tu úspešne podniká.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...