Vyhľadávanie:

Jahodná privítala horských cyklistov

Jahodná privítala horských cyklistov

Na 4. ročníku 1. košického Scott bikemaratónu súťažili aj železiari

V športovo-rekreačnom stredisku Jahodná pri Košiciach sa zišlo v sobotu, 25. augusta, 433 vyznávačov horskej cyklistiky, ktorí štartovali na 1. košickom Scott bikemaratóne v troch vekových kategóriách mužov, dvoch kategóriách žien a mladí cyklisti od 15 do 18 rokov v kategórii juniorov. V tomto roku si toto podujatie našlo pevné miesto v kalendári horských cyklistov nielen zo Slovenska, ale na Jahodnej štartovali pretekári aj od našich južných susedov z Maďarska. Preteky boli súčasťou medzinárodnej dlhodobej bodovacej súťaže 15-dielnej série Cyklomaratónska MTB séria 2007.

Organizátori z Cyklo Klubu Peklisko Košice pripravili, tak ako v predchádzajúcich ročníkoch, preteky pre všetky vekové skupiny vyznávačov horskej cyklistiky, a to od začiatočníkov až po tých najskúsenejších. Podľa výkonnosti a svojich schopností si mohli vybrať niektorú z troch trás. Najnáročnejšia mala názov Dlhá - maratón, tzv. 90-ka, v dĺžke 88 kilometrov a s 2950-metrovým prevýšením. Krátka - polmaratón 50-ka, bola dlhá 48 km a mala prevýšenie 1620 metrov a v tretej 25-ke s názvom Hobby a s prevýšením 850 metrov šliapali cyklisti do pedálov 27 km.

Pravidelne športujúcim a menej skúseným pretekárom podujatie umožnilo zmerať si sily priamo na trati s ostatnými, ktorí z takýchto pretekov už mali väčšie skúsenosti. Medzi nimi nechýbali ani mnohí naši spolupracovníci z U. S. Steel Košice, ktorí v uplynulých rokoch štartovali aj v cyklistických pretekoch v rámci letnej olympiády USSK. Najlepší z nich bol Pavol Paprčka, ktorý zvíťazil na trase 50-ky v kategórii 19 až 39 rokov v čase 2:19:29 h. V tej istej kategórii štartoval aj Gabriel Vince, ktorý skončil časom 2:36:31 h. na 9. mieste a Ladislavovi Gaalovi patrila za čas 5:23:22 h. 119. priečka. Na najnáročnejšej trase, 90-ke, si v silnej konkurencii medzi mužmi v kategórii 19 až 39 rokov úspešne počínal Marek Fedič, ktorý skončil časom 5:26:05 h. na 14. mieste. Až piati z našich cyklistov štartovali v 50-ke medzi mužmi 40 až 49 rokov.

Po štvrtý raz sa na Jahodnej postavil na štart aj Viliam Ferčák, ktorý priviedol na toto podujatie aj svojich dvoch synov - 13-ročného Gabriela a 15-ročného Viliama, aby úspešne absolvovali medzi juniormi takú istú náročnú trať ako ich otec - 50ku. "Skončil som síce na 43. mieste, ale oproti vlaňajšku som sa podstatne zlepšil," povedal V. Ferčák senior a poznamenal: "Horský cyklomaratón bol v tomto roku dobre situovaný. Naša trasa viedla z Jahodnej cez Kojšovskú hoľu smerom na Opátku a odtiaľ cez Železný vrch späť na Jahodnú. Vyhýbala sa frekventovaným cestám a križovatkám, viedla lesnými chodníčkami so spevneným povrchom, sem-tam sa striedal asfalt so šotolinou. Trať bola síce náročná, ale veľmi dobre vyznačená a pripravená."

V rovnakej kategórii sa na 25. mieste umiestnil časom 3:30:25 h. Daniel Kapák, na 36. mieste v čase 4:02:11 h. Albert Kováč a na ďalších priečkach prišli do cieľa aj dvaja americkí manažéri z našej firmy - generálny manažér pre marketing a strategické plánovanie Brian Cowell (37. miesto) a viceprezident pre predaj a marketing John Peters (51.miesto). Obaja boli po úspešnom absolvovaní svojej trasy síce vyčerpaní, ale šťastní. "Bicyklujem pre zábavu, aby som sa udržiaval v kondícii. Bolo to asi pred desiatimi rokmi, kedy som sa po prvý raz, ešte v USA, odhodlal zatrénovať si na bicykli so zákazníkmi z General Motors. Odvtedy sa tomuto športu venujem len amatérsky. Už vlani sme s kolegom Petersom absolvovali bikemaratón na Jahodnej, ale na 25-kilometrovej trati. Tentokrát sme si už išli vyskúšať 50-ku a, veru, bolo to veľmi náročné. Kríza ma zastihla až na 36 kilometri, ale nevzdal som to. Najkrajší okamžik bol, keď som zbadal cieľ na Jahodnej. Ale neodradilo ma to od takýchto podujatí, lebo už tento týždeň absolvujem našu olympijskú súťaž v cyklistike a 29. septembra by som chcel absolvovať Šarišský bikemaratón v Prešove," vyznal svoje pocity po pretekoch B. Cowell. Aj podľa viceprezidenta J. Petersa bola trasa náročná, až veľmi členitá, s častými stúpaniami. Na margo svojho štartu poznamenal: "Keď sme sa s Brianom rozhodli, že v tomto roku pôjdeme raz takú dlhú trať ako vlani, začal som sa intenzívnejšie pripravovať. Zvýšil som si tréningové dávky a dvakrát v týždni dochádzam do práce cez Bukovec na bicykli. Aj cez víkendy sa tomuto športu venujem, tak po hodine a pol. Začínal som ešte ako študent na vysokej škole, ale len amatérsky. Je to pre mňa relax, po tomto bikemaratóne sa cítim akosi lepšie fyzicky a aj kondične. Chcel som sa zúčastniť aj na pretekoch v rámci našej letnej olympiády, ale už vopred som si zahovoril štart na golfovom turnaji vo Vysokých Tatrách."

Na trase Hobby sa medzi mužmi 19 až 39 rokov v čase 2:40:09 h. umiestnil na 9. mieste Pavol Füzy a v kategórii 40 až 49-ročných skončil na 14. mieste Vladimír Kokarda s časom 2:29:44 h. Aj v kategórii žien sme mali reprezentantku firmy - Luciu Petrovičovú. Tá si výborne počínala na 27-kilometrovej trase Hobby, keď si v kategórii do 39 rokov vybojovala časom 1:52:36 h striebro. V cieli však nebola so svojím výkonom spokojná. Prečo? "Vlani som bola druhá v 50-ke, mohla som ju radšej absolvovať aj v tomto roku. Tento raz ma kratšia trať neprinútila viac bojovať, bola akási turistická."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...