Vyhľadávanie:

Je čas priznávania daní

Je čas priznávania daní

Január je mesiacom na podávanie priznaní k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje na rok 2013. Tento rok sa po prvýkrát podáva spoločné priznanie k uvedeným daniam. Podať ho treba do 31. januára. Magistrát mesta Košice preto posilnil aj pracoviská prvého kontaktu.

Povinnosť podať priznanie sa vzťahuje na fyzické a právnické osoby, ktoré v roku 2012 na území mesta Košice nadobudli nehnuteľnosť kúpou, darom, rozhodnutím súdu, dedením alebo iným spôsobom, prípadne psa, alebo budú prevádzkovať predajný automat, alebo nevýherný hrací prístroj. Podať priznanie majú v rovnakom termíne aj tí, u ktorých v roku 2012 v súvislosti s nehnuteľnosťou v ich vlastníctve na území Košíc nastala taká zmena, ktorá má vplyv na vyrubenie dane, napr. získanie právoplatného stavebného povolenia, kolaudačného rozhodnutia, zmena druhu pozemku či účelu využívania stavby. Daň z nehnuteľností sa vzťahuje na pozemky, stavby, byty i nebytové priestory, teda dotýka sa aj domov, garáží, záhrad či podnikateľských budov.

Tí, u ktorých v roku 2012 k žiadnej právnej zmene na jeho nehnuteľnosti, psovi, predajnom automate alebo nevýhernom hracom prístroji nedošlo, priznanie nepodávajú. Daň sa platí, až keď správca dane, ktorým je Mesto Košice, do konca apríla doručí domov rozhodnutie o vyrubení miestnych daní. Rovnako do konca apríla príde Košičanom domov aj rozhodnutie o vyrubení poplatku za komunálny odpad s informáciami o spôsobe a termínoch úhrady.

Priznanie sa podáva na tlačive, ktoré je k dispozícii v kancelárii prvého kontaktu na prízemí budovy Magistrátu mesta Košice. Formulár si možno stiahnuť zo stránky www.kosice.sk (sekcia občan - formuláre a tlačivá). Vyplnené priznanie treba podpísať a so všetkými požadovanými náležitosťami osobne odovzdať v kancelárii prvého kontaktu, alebo poslať poštou na referát daní a poplatkov Magistrátu mesta Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice. Platenie dane je možné v hotovosti, aj platobnou kartou v pokladni kancelárie prvého kontaktu, bankovým prevodom alebo poštovou poukážkou.

Pracovisko miestnych daní v kancelárii prvého kontaktu každý január navštívi priemerne 11 tisíc klientov. Magistrát preto do 31. januára 2013 kanceláriu prvého kontaktu posilnil. V súčasnosti je k dispozícii až päť pracovísk na miestne dane a jedno pracovisko na poplatok za komunálny odpad.

Stránkové hodiny kancelárie prvého kontaktu sú otvorené každý pracovný deň od 8.00 hod. bez obedňajšej prestávky do 15.30 hod., v stredu do 18. hodiny, v piatok do 14.30 hod. Pre občanov sú v tomto čase k dispozícii aj služby, ako je kopírovanie písomností a overovanie podpisov a listín. Odporúča sa využívať predĺžené stránkové hodiny v stredu, ako aj utorky a štvrtky, keď je frekvencia klientov nižšia než v zaužívané stránkové dni.

Viac informácií nájdete na www.kosice.sk a na telefónnom čísle 055/6419 180.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...