Vyhľadávanie:

Je pre mňa cťou pôsobiť práve na Slovensku

Je pre mňa cťou pôsobiť práve na Slovensku

S novým veľvyslancom USA v SR Vincentom Obsitnikom

Pred Vianocami navštívil spoločnosť U. S. Steel Košice novovymenovaný veľvyslanec Spojených štátov amerických v Slovenskej republike Vincent Obsitnik. Prezident USA George W. Bush ho za siedmeho veľvyslanca USA v SR, nástupcu Rodolphe Valleeho, ktorý bol na Slovensku dva roky, vymenoval 7. novembra 2007. Nový americký ambasádor navštevoval Slovensko v minulosti často, aspoň raz za dva-tri roky, v poslednom období takmer každý rok. Počas svojej prvej pracovnej cesty po východnom Slovensku pred minuloročnými Vianocami sa stretol s prezidentom spoločnosti Davidom H. Lohrom a ďalšími členmi vrcholového vedenia USSK a prezrel si niektoré prevádzky oceliarní. Využili sme pobyt V. Obsitnika, rodáka z Moravian, neďaleko Michaloviec, v Košiciach a požiadali ho o rozhovor.

· Vaša Excelencia, počuli sme v televízii a v rozhlase vašu skvelú slovenčinu. Môžeme sa zhovárať vo vašom rodnom jazyku?
- Pravdaže, budem rád.

· S akým posolstvom od prezidenta USA prichádzate na Slovensko, do krajiny vašej novej diplomatickej misie?
- Je pre mňa potešením a veľkou cťou, že môžem byť zástupcom nášho prezidenta práve na Slovensku, v krajine, v ktorej som sa narodil. Budem sa snažiť vysvetľovať našu medzinárodnú politiku tak, aby sa naše vzájomné vzťahy, medzi USA a SR, upevňovali. Budem sa usilovať posilňovať a rozširovať naše kontakty aj v iných oblastiach, napríklad v kultúre i v oblasti vzdelávania. A po tretie, mám záujem, aby Slovensko zaznamenalo úspechy v bezvízovom styku s USA.

· Aký je to pocit prichádzať do rodnej krajiny ako veľvyslanec inej krajiny?
- Je to neuveriteľné. Už byť Američanom a veľvyslancom v akejkoľvek krajine je neuveriteľný pocit a veľká česť. Je tiež ťažko uveriteľné, že som prišiel na Slovensko, lebo, ako určite viete, spočiatku som mal byť vymenovaný za veľvyslanca v Slovinsku. Bolo len náhodou, že sa ma opýtali, či mám záujem ísť na Slovensko práve v čase odchodu môjho predchodcu zo Slovenska. Nemohol som povedať nie.

· Bolo by symbolické, ak by zrušenie vízovej povinnosti s USA oznámil Slovákom ich rodák, teraz už občan USA. Dočkajú sa toho podľa vás v blízkom čase?
- Dosť často dostávam otázku, kedy k tomu dôjde. Na to je ťažká odpoveď. Myslím si, že to nepotrvá dlho. Ale nebude to ani v tak krátkom čase. Musíme na tom spolu pracovať. Aj my, Američania, musíme ešte niečo zvládnuť, aj Slováci majú pred sebou nejakú prácu. Ak to urobíme rýchlejšie a lepšie, úspech sa dostaví skôr.

· Na záver, keby ste v stručnosti mohli povedať niečo o vašom živote, rodine a práci.
- Takmer 30 rokov som pracoval vo firme IBM v rôznych oblastiach, od projektovania, cez výrobu, marketing až po predaj. Pracoval som aj ďalšej v počítačovej firme - Unisys. Ako viete, narodil som sa v Moravanoch. Obšitnikovci pochádzajú z Adidoviec pri Humennom a svojich príbuzných som navštívil aj po svojom oficiálnom príchode na Slovensko. Dúfam, že tu budem môcť urobiť niečo dobré pre túto krajinu.

Vincent OBSITNIK

Vincent Obsitnik (1938) sa narodil v Moravanoch pri Michalovciach. V tom istom roku jeho rodičia aj s ním emigrovali pred okupáciou Československa nacistickým Nemeckom. Jeho otec pracoval ako baník v Pensylvánii, neskôr sa rodina presťahovala do New Jersey, kde V. Obsitnik vyrastal. Po ukončení Linden High Scholl v meste Linden (NJ) študoval na Námornej akadémii (U. S. Naval Academy), ktorú úspešne ukončil v roku 1959. Nasledujúcich päť rokov slúžil ako dôstojník U. S. Navy.
Na Americkej univerzite vo Washingtone získal titul MBA v oblasti financií. Absolvoval ďalšie špeciálne štúdium - IBM Advanced Management School, Sands Point, Long Island (NY), IBM International Management School, La Hulpe, Belgium, Unisys Executive Program at The Wharton School, University of Pennsylvania, Philadelphia (PA).
Má za sebou kariéru vedúceho pracovníka v IBM, Unisys a Litton Corporations. Bol prezidentom International Investments Inc., konzultačnej spoločnosti, ktorá pôsobí v oblasti podnikov so spoločnou majetkovou účasťou, licencií pre technológiu a privatizačných projektov medzi USA a strednou Európou.
Pred prijatím veľvyslaneckej misie na Slovensku V. Obsitnika v roku 2006 vymenoval prezident George W. Bush do prezidentskej delegácie pri spomienkovej oslave 65. výročia tragédie v Babyn Yar na Ukrajine, v októbri 2001 do americkej komisie pre zachovanie amerického dedičstva v zahraničí a bol členom komisie až do júla 2006. Jeho Excelencia V. Obsitnik sa snažil nasmerovať medzinárodnú pozornosť k nešťastnej situácii gréckokatolíckych drevených kostolíkov zo 17. a 18. storočia na Slovensku a aj vďaka jeho úsiliu dva najviac ohrozené kostolíky reštaurovali.
Plynulo hovorí po slovensky, pasívne ovláda ruštinu. Má rád šport, je maratónskym bežcom, hráva tenis a squash. S manželkou Annemarie Hardenovou majú štyroch synov, teší sa aj z dvanástich vnúčat.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...