Vyhľadávanie:

"Je to tu obrovské a predsa to funguje..."

"Je to tu obrovské a predsa to funguje..."

Dva mesiace ubehnú ako voda, študentom sa pomaly končí letná stáž

Vravia, že do košickej oceliarne si počas letných prázdnin, keď si ich rovesníci užívajú sladké ničnerobenie, prišli po viac vedomostí, no najmä skúseností. Splnili sa po mesiaci stážovania v U. S. Steel Košice očakávania poslucháčov vysokých škôl a univerzít? Ako ich prijali dočasní kolegovia na pracoviskách, na čom konkrétnom pracujú, čo ich vo fabrike prekvapilo, zažili tu niečo, čo si určite zapamätajú? A ako ich prácu hodnotia mentori?

Štefan Novák, študent Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach, odboru elektrotechnické inžinierstvo si svoje pôsobenie v divíznom závode Teplá valcovňa pochvaľuje. V hute nie po prvý raz. Pred rokmi síce vo fabrike brigádoval, no dnes je to o inom. Vraví, že sa pre stáž v U. S. Steel Košice rozhodol kvôli jej rozmerom, charakteru výroby, technickému a technologickému vybaveniu i faktu, že je to pre študenta najlepšia možnosť ako si overiť teoretické poznatky zo školy priamo v praxi. Navyše, vo firme pracuje skoro celá jeho rodina. Otec ako technik v Teplej valcovni, mama ako ekonómka na finančnom úseku, brat brigáduje na BSC-e. A ako sám vraví, vedel by vymenovať mnoho ďalších kamarátov či známych.

"Môj bežný pracovný deň? Úplne presne sa popísať nedá, každý je odlišný. Jedno však majú spoločné. Rannú bezpečnostnú päťminútovku, míting často pokračuje poradou, nasleduje vzdelávanie či už priamo na trati TŠP alebo v kancelárii. Neraz tiež spolupracujem s kolegami na odstraňovaní drobných porúch," vyratúva v skratke povinnosti bežného pracovného dňa. A ako ho berú kolegovia? "Napriek tomu, že sa poznáme len krátko, myslím si, že ma prijali veľmi dobre, vychádzame spolu ako kamaráti. Berú ma ako rovnocenného partnera. Mnohokrát práve v školskom prostredí, kde sa stretávam so spolužiakmi niekoľko rokov, sú vzťahy horšie..."

Rovnako ako ostatní stážisti aj Štefan Novák pracuje na konkrétnom projekte. "Ide o spracovanie návrhu modernizácie riadiacich systémov TŠP," načrtol projekt jeho mentor Alexander Vidašič, vedúci oddelenia riadiace systémy a riadenie TP a dodal, že do práce na ňom sa Štefan pustil s veľkou vervou, pochválil jeho zanietenosť. "Som presvedčený, že takáto prax je pre mladých, potenciálnych zamestnancov vo fabrike, veľmi dobrou skúsenosťou. Prejdú celou prevádzkou, spoznajú technickú i výrobnú časť, kolektív. A navyše, manažér má príležitosť posúdiť, či ten-ktorý záujemca je vhodný pre prácu v hute." Štefan Novák záujem posilniť rady košických hutníkov po ukončení školy má. Eminentný. Vidí tu šancu spoločenského aj osobného rastu ruka v ruke s kariérou. Mnoho priateľských ľudí a spolupracovníkov s čím súvisí aj tímová práca, ktorej by chcel byť súčasťou. Konštatuje, že doterajší priebeh stáže jednoznačne splnil jeho očakávania. "Najmä čo sa týka mojich skúsených kolegov, ktorí ma zasvätili do nejednej technológie, nejedného postupu práce. Určite netreba zabudnúť na lektorov, ktorí nás oboznamujú s rôznymi manažérskymi zručnosťami a na tréningy, o ktorých som spočiatku pochyboval, no postupom času vidím, že sú naozaj výborné a pre môj ďalší rozvoj potrebné."

"Andrejka Bujňáková sa u nás adaptovala veľmi rýchlo," zareagovala na našu otázku mentorka ďalšej stážistky Marta Valentínová, riaditeľka pre investície, služby a konštrukcie. "Štandardne, ako každý rok, nás výber stážistky v rámci letnej praxe nesklamal. Počas dvojmesačného pobytu u nás sa postupne zoznamuje s prácou všetkých oddelení, pričom od začiatku praxe už pracuje na druhej úlohe. Prvou bolo porovnanie všeobecných nákupných, resp. obchodných podmienok na nákup materiálov, výkonov a investícií so zameraním na rozdielnosti. V záverečnej správe skutočne výstižne odhalila nie iba odlišnosti, ale veľmi správne formulovala svoje otázky k určitým ustanoveniam. Druhou úlohou, podstatne konkrétnejšou, je marketingový prieskum na kamerový systém do cestných vozidiel. V tomto prípade vlastne prejde celým nákupným procesom, vrátane komunikácií s interným zákazníkom, ako aj potenciálnymi dodávateľmi. V prípade obidvoch projektov doteraz odviedla vynikajúcu prácu, vrátane ostatných činností, ktoré denne vykonáva pre náš odbor."

Študentka hospodárskej informatiky Andrea Bujňáková kvituje, ako milo a priateľsky ju na jej dočasnom pracovisku prijali, i to, že na svoje zvedavé otázky vždy dostala odpoveď. Doterajší priebeh stáže, ako vraví, predčil jej očakávania. "Je to tu obrovské a predsa to funguje," odpovedá na otázku, čo ju zatiaľ vo fabrike najviac prekvapilo. Oceňuje dobrú organizáciu stáže, aj fakt, že všetko klape ako hodinky. Pozdáva sa jej skĺbenie praxe s účasťou na rôznych manažérskych tréningoch. "Na jednej strane sme trocha vtiahnutí do života firmy, na strane druhej rozvíjame svoje osobnosti na tréningoch. Toto spojenie vnáša do letnej stáže dynamiku a preto sa mi ani nezdá, že už máme viac ako polovicu za sebou."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...