Vyhľadávanie:

Jednotka stíchla na deväťdesiat dní

Jednotka stíchla na deväťdesiat dní

Na VP 1 posledný odpich pred jej generálnou opravou

Prípravné práce na 90-dňovú generálnu opravu vysokej pece č. 1 vyvrcholili počas uplynulého víkendu posledným odpichom. Štyridsaťštyri ročnú dámu s poslednou generálnou opravou a modernizáciou v roku 1986 odstavili z prevádzky na tri mesiace v nedeľu, 3. augusta.

"S prepaľovaním výdusky nísteje pre posledný odpich sme začali v nedeľu o 5.45 po 16-hodinovom sfúkavaní pece," informoval manažér projektu z úseku inžinierskych činností Dušan Hevera. "Túto činnosť sme ukončili o 11.15, kedy sa začal samotný odpich z nísteje. Trval do 22.30. Zvyškové železo sme vypúšťali do vopred pripraveného pieskového lôžka, ktoré sme postavili v blízkosti pece. Pätnásť minút po polnoci z nedele na pondelok sme začali pec zalievať vodou. Táto operácia je nevyhnutná pre schladenie pece a podľa harmonogramu potrvá 48 hodín," vymenoval v pondelok tohto týždňa ráno najdôležitejšie fakty uplynulých hodín.

Hevera vyzdvihol tímovú prácu všetkých zúčastnených - chlapov z divízneho závodu Vysoké pece, Termostavu i Hutných montáží. "Vysoko treba hodnotiť predovšetkým to, že túto fyzicky i psychicky náročnú prácu odviedli profesionálne, a to tak z pohľadu bezpečnosti práce, ako aj samotného odpichu."

Tieto slová potvrdil i vedúci prevádzky výroba surového železa DZ Vysoké pece Marián Pulík. "Opierali sme sa najmä o našich najzručnejších tavičov. Pre posledný odpich na vysokej peci č. 1 sme vytvorili špeciálnu skupinu skúsených prvých tavičov z vysokých pecí 2 a 3. Bolo to šesť ľudí, z ktorých štyria sa vlani podieľali na vydarenom vypustení zvyšku surového železa pred odstávkou vysokej pece v Smedereve v Srbsku. Stojí za to menovať ich. Sú to Ján Pihulič, Peter Malík, Miroslav Peško, Peter Okoš, Miroslav Záhurančík a Pavel Tajmr," pochválil kolegov, ktorých pri práci osobne viedol. "Prepálenie otvoru na peci im trvalo päť a pol hodiny, čo je v tomto prípade naozaj výborný čas," ocenil Pulík. "Veľmi si vážim aj robotu majstra mazania a vodných chladiacich systémov Miroslava Antolíka, ktorý zabezpečoval kyslíkové rozvody a koordinoval dodávku vysokotlakového kyslíka. Za sfúkanie pece, ktoré sa začalo v sobotu, 2. augusta, o 14.30 bol zodpovedný vedúci oddelenia výrobné postupy Tibor Szalonna. Úlohy sa zhostil na výbornú."

Opravári začali už hneď v pondelok, 4. augusta, likvidovať železo z pieskového žľabu. Jednou z prvých operácií po vypustení zvyšku chladiacej vody cez odpichový otvor bude demontáž sadzobne chlapmi z divízneho závodu Opravy. Na búranie výmurovky a chladenia pece sa pripravujú opravári z Termostavu a Hutných montáží.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...