Vyhľadávanie:

K cyklistike ho inšpiroval brat

K cyklistike ho inšpiroval brat

Bývalý aktívny hokejista Milan Hrabčák sa rekreačne venuje horskej cyklistike a bežeckému lyžovaniu

Zdá sa, že v Košiciach sa natrvalo udomácnilo jedno z najnáročnejších športových podujatí v horskej cyklistike. V poradí 9. ročník 1. košického bikemaratónu, ktorý každoročne organizuje Cykloklub Peklisko, sa v tomto roku konal v sobotu 30. júna 2012 so štartom i cieľom na Jahodnej. Toto podujatie je už súčasťou športového kalendára bikerov na Slovensku i v zahraničí. O jeho popularite svedčí neustále sa zvyšujúci počet štartujúcich na troch trasách, a to na 87-kilometrovej trati s prevýšením 2 500 metrov pod názvom maratón, na 47-km trati polmaratón s prevýšením 1 400 metrov a na 27-km so 600-metrovým prevýšením s názvom hobby.

Tento 1. košický bikemaratón je určený nielen pre aktívnych, ale aj pre rekreačných vyznávačov horskej cyklistiky a je otvorený pre všetky vekové kategórie mužov a žien od najmladších zdatných bikerov až po seniorov. Trať bola už tradične situovaná z Jahodnej do oblasti masívu Kojšovskej hole a jej severovýchodnej časti Volovských vrchov. Pretekov sa v uplynulých rokoch zúčastňovali aj naši zamestnanci, ktorí holdujú tomuto športu, ako Marek Fedič, Daniel Kapák, Pavol Paprčka, Milan Hrabčák, Pavol Füzy, Lucia Petrovičová, Richard Hrabčák, Luboš Hudák, Ján Venglarčík a ďalší. Niektorí z tejto partie nechýbali ani na štarte 9. ročníka bikemaratónu.

Po prvý raz si najdlhšiu maratónsku trať vyskúšal jeden z nich, bývalý hokejista v mládežníckych kategóriách ešte v TJ VSŽ, Milan Hrabčák. Od 1. decembra 1992 pracuje v železiarňach, tohto času ako operátor výstupu elektrolyticky pocínovacej linky v DZ Zušľachťovne a obalová vetra. S hokejom už dávno skončil, ale na tento šport nezanevrel. Naďalej sa mu venuje už len rekreačne a vyše desať rokoch oblieka v hokejových majstrovstvách spoločnosti dres Studenej valcovne.

"S hokejom som skončil v čase, keď sa pri prechode z dorastu medzi seniorov bolo veľmi ťažké presadiť. A cestovať za hokejom do iných klubov, ktoré hrali nižšie majstrovské súťaže, sa mi nechcelo," rozhovoril sa M. Hrabčák a pokračoval: "Lenže športovať som neprestal. V zime obľubujem bežecké lyžovanie a často využívam spolu s Jožom Scirankom, Bartolomejom Ištoňom a inými spolupracovníkmi dobré snehové podmienky v bežeckom areáli na Kojšovskej holi." Na otázku, ako sa dostal k bicyklu, odpovedal: "Inšpiroval ma môj brat Richard. On sa horskej cyklistike venuje možno 15 rokov, kým ja skúšam šťastie v lesnom teréne iba šiesty rok. A musím povedať, že ma to baví."

Na pretekoch 1. košického bikemaratónu štartoval už tretí raz. Ako sa mu darilo? "Bola to poriadna fuška, veď časté stúpanie a klesanie dalo na trati poriadne zabrať. V predchádzajúcich dvoch rokoch som na Jahodnej štartoval vždy iba na polmaratónskej trati. Môj výkon teraz nebol najhorší, veď z tridsiatich štartujúcich mi v absolútnom poradí patrilo sedemnáste miesto a v kategórii 19 až 39-ročných som skončil trinásty. Umiestnenie mohlo byť aj lepšie, ale mal som pád a trochu ma v rozlete pribrzdil aj defekt. Lepšie si počínal môj brat Richard, ktorý skončil desiaty."

Pre M. Hrabčáka bolo toto podujatie generálkou pred pretekmi v horskej cyklistike v rakúskych Alpách, ktoré sa konali cez uplynulý víkend pri Salzburgu, kde sa v pretekoch na 120 kilometrov zúčastnil spolu s ďalším železiarom, spoluhráčom z hokejového tímu Studenej valcovne Róbertom Kanuščákom. Opäť hovorí M. Hrabčák: "Bol to pre mňa veľký zážitok. Prvý veľký životný maratón som zvládol za 7:35:34 hod. Z 1 090 štartujúcich z celej Európy mi patrilo 256. miesto. Počasie nebolo ideálne, počas druhej časti trate sa rozpršalo a teplota vzduchu sa pohybovala okolo siedmich stupňov Celzia. Môj výsledný čas mohol byť ešte lepší, ale keďže sa mi roztrhlo lanko na prehadzovačke, musel som zájsť do servisu. Páčila sa mi skvelá atmosféra počas celej trate i perfektná organizácia pretekov."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...