Vyhľadávanie:

K štúdiu materiálov ho priviedla záľuba

K štúdiu materiálov ho priviedla záľuba

Študent Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach Dávid Kuzmiak uspel v súťaži inovatívnych nápadov a smeruje do podnikateľského inkubátora

Ponúknuť trhu lacnejší a ekologickejší prostriedok na kalenie ocele. To je stručná charakteristika projektu Polythreat Eco študenta druhého ročníka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach Dávida Kuzmiaka. V rámci 6. kola súťaže Máš nápad? Prezentuj svoj startup! s ním postúpil do pred-inkubačného pobytu v Startup centre TUKE.

V našom projekte ide o výrobu koncentrátu na báze organických disperzných polymérov. Takisto chceme  ponúknuť výskum a návrh technologického postupu pre našich budúcich zákazníkov, ako aj výrobu a distribúciu špeciálne upravených kaliacich nádob, pretože použitie polymérov pri chladení materiálov si vyžaduje isté úpravy,“ popisuje Dávid Kuzmiak svoj podnikateľský zámer.

Ako sa k tomuto nápadu prepracoval? V podstate náhodou, ako to v mnohých podobných prípadoch býva. Dávid sa totiž vo svojom voľnom čase venuje výrobe studených zbraní.  Pôvodne študoval na fakulte elektrotechniky a informatiky, ale po roku z nej odišiel a neskôr sa prihlásil na štúdium na fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie. Štúdium ho baví a navyše si poznatky získané v škole môže overiť aj doma v dielni, kde sa venuje svojej záľube.

„Začal som robiť rôzne druhy nožov, moderné aj historické a dokonca sa mi podarilo vyrobiť aj prvý meč,“ hovorí Dávid. „Podarilo sa mi zvládnuť tepelné spracovanie, aj výbrusy sú už celkom fajn. Snažím sa robiť s tým, čo ponúka dnešná doba, teda používam moderné práškové ocele, nehrdzavejúce ocele a dokonca si doma sám kujem aj damaškovú oceľ,“ uvádza študent. Práve s tepelným spracovaním ocelí súvisí aj jeho startupový projekt. Pri štúdiu materiálov totiž narazil na pomerne nový a u nás ešte bežne nevyužívaný spôsob kalenia na báze polymérov. „Nevedel som si predstaviť, ako je možné niečo také použiť na chladenie ocele,“ vysvetľuje zanietene. Pátral v domácich zdrojoch, ale k téme na Slovensku nenašiel takmer nič. Na zahraničných webových stránkach však zistil, že ide o disperzné polyméry, ktoré sa rozpustia vo vode. „Je to výhodné nielen z hľadiska životného prostredia, ale aj z hľadiska ceny. I keď ešte nemám úplne prepočítanú cenovú kalkuláciu, je to zhruba o tretinu lacnejšie, ako v prípade oleja. A to už je zaujímavé najmä pre firmy, ktoré kalia v olejovom kúpeli veľké dielce,“ argumentuje študent.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...