Vyhľadávanie:

Karakoram 2008

Karakoram 2008

Slavomír Mitro na horolezeckej výprave v Pakistane (2)

Expedícia bola rozdelená do štyroch tímov, z ktorých každý po naštudovaní kopca a aktuálnych podmienok si zvolil svoj cieľ. Na jeho uskutočnenie sme mali päť týždňov. Družstvo v zložení Marek, Vlasto a ja sme boli rozhodnutí vyliezť na vežu Nafees Cap s vrcholom nad 6000 m - 1300 m dlhú skalnú cestu "Ledgeway to heaven" obtiažnosti 7c, ktorú vyliezli v roku 2007 bratia Favresseoví z Belgicka. Bola to jedna z najťažších skalných ciest v oblasti.

Ale najprv bola potrebná aklimatizácia, čiže dostať sa do určitej nadmorskej výšky, krátko tam pobudnúť a vrátiť sa do základného tábora nejakým ľahším trekom alebo výstupom. Prvé 2 týždne sme teda trekovali po ľadovci, prebivakovali vo výške 5000 m pod Z stenou K7 a vyniesli sme si lezecký materiál. Nástup bol asi 2,5 hod. od základného tábora, ale hlavnú časť cesty tam tvoril strmý ľadovec popretkávaný trhlinami, kde sme museli postupovať naviazaní veľmi opatrne. Posledných sto metrov, vo výške okolo 4800 m n. m., sme museli prechádzať miestom, kde padajú lavíny. Z východnej strany jedna z nich spadla, našťastie sme už boli nalezení v stene a prišiel som iba o jednu topánku. Po prelezení prvých 100 metrov sme boli úplne vyčerpaní a museli sme zostúpiť. Že to bude naozaj až také ťažké, to sme naozaj netušili. Akoby nám dochádzal dych, čiže aklimatizácia ešte neprebehla úplne.

V základnom tábore sme sa trochu zotavili a opäť sme očakávali dobrú správu od našich meteorológov. Prišla perióda nestabilného počasia a tak sme voľný čas trávili lezením na okolité balvany (bouldering) alebo trekovými výstupmi pod okolité steny. Za jeden deň sa nám s Vlastom Pšenkom podarilo vyliezť juhozápadným pilierom na skalnú Ihlu západne od K7. Bol to výstup obtiažnosti 6b. Ďalší dvaja, Andy Kolárik a Juraj Švingal, urobili prvovýstup na základný tabor "Tower" v obtiažnosti 6b+.

Vo štvrtom týždni nášho pobytu sme opäť v stene s cieľom dostať sa za 2 dni čo najvyššie a pripraviť si cestu na finálny útok. Podarilo sa nám zdolať asi 300 metrov, nechali sme si tam nejaký lezecký materiál a natopili trochu vody. Ešte nám ostávalo preliezť dve ťažké miesta, po ktorých by sme mohli napredovať rýchlo až na vrch. Vrátili sme sa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...