Vyhľadávanie:

Každý si prišiel na svoje

Každý si prišiel na svoje

Zaujali filmy, pozornosti sa tešili aj sprievodné podujatia

Premietacie sály hotela Tatra zažívali počas festivalu zaťažkávaciu skúšku. Plné hľadiská ľudí rôznych vekových kategórií, dopoludnia najmä tých neskôr narodených, svedčili o vysokom záujme pozrieť si to najlepšie zo svetovej filmovej environmentálnej tvorby. Kto si nenašiel miesto, mohol sledovať filmy na veľkoplošnej obrazovke vo foyeri.
"Som stálym návštevníkom festivalu," prezradil nám pred projekciou Dušan Vaľko. "Rád si pozriem tieto filmy, ktoré sa v podstate nikde inde nedajú pozrieť. Alebo aspoň ja na to nemám príležitosť..."
Slávka a Miro sú zajedno: "Na predstavenia chodíme už tretí rok, po prvýkrát," smejú sa "to bolo skôr z povinnosti. Išli sme celá trieda zo školy. Ale teraz už nie. Najviac sa nám doteraz páčil film Toxické New Orleans, ktorý hovorí o problémoch po ničivom hurikáne Katrina," konštatuje Miro.
"Ak by mi to čas dovolil, strávil by som tu aj celý deň. No som rád, že stihnem aspoň toto večerné premietanie," stihol nám prezradiť architekt Eugen Pirhanič. "Filmy sú aj pre moju profesiu prostriedkom mnohých nápadov..."
Festival to neboli len filmové projekcie, ale aj celý rad sprievodných podujatí. "Keď človek vyjde z premietacej sály," povedal generálny riaditeľ festivalu Pavol Lím, " zvyčajne túži hovoriť o svojich pocitoch, názoroch, emóciách... Presne na to slúži odborný sprievodný program." Na jeho príprave participovali odborní garanti festivalu z trinástich rezortov vlády SR a viacerých mimovládnych organizácií. Na seminároch, panelových diskusiách i workshopoch sa hovorilo o rôznych aktuálnych kľúčových témach - urbanistickej vízii Bratislavy, environmentálnej a etickej výchove a vzdelávaní, Nature 2000 - Chránenom vtáčom území, aktuálnom stave ochrany prírody, energetickej politike SR, rozvojových zámeroch výstavby diaľníc a rýchlostných ciest na Slovensku, civilizačných hrozbách a ďalších témach.
Bohatý program festivalu obohatila i novinka - vyše trojhodinový happening Ekotopfilm 2006, ktorý sa uskutočnil pod holým nebom na Hlavnom námestí. Na veľkoplošnej obrazovke mohli diváci vzhliadnuť top filmy z posledných piatich ročníkov, ktoré postupne vystriedali hudobné a tanečné skupiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...