Vyhľadávanie:

Každý z receptov mal niečo do seba

Každý z receptov mal niečo do seba

Súťaž spoločnosti Gastrometal sa skončila, vieme už, kto ju vyhral

Súťaž spoločnosti Gastrometal sa skončila, poznáme už mená víťazov. A aj keď jej organizátori netajili menšie sklamanie nad počtom tých, ktorí sa rozhodli podeliť s ostatnými železiarmi o dobrý a osvedčený recept, predsa len treba povedať: takmer všetky návody na prípravu chutných, často i netradičných jedál, ktoré hutníci do súťaže poslali, znesú, aj vzhľadom na špecifické podmienky závodného stravovania, tie najprísnejšie kritériá. Najaktívnejší boli stravníci závodnej jedálne vo vstupnom areáli, ktorí do súťaže zaslali dovedna tridsať receptov, nasledujú jedálne SOU a ÚMD s 23 receptami, potom jedáleň Valcovňa s piatimi a nakoniec Koksovňa s tromi receptami. Elektronickou poštou prišlo na adresu Gastrometalu ďalších 25 receptov. O víťazoch rozhodovala komisia zložená zo zástupcov spoločnosti Gastrometal a úseku viceprezidenta pre personalistiku a organizáciu. Nebola to ľahká úloha. Každý recept mal niečo do seba... Oceľ východu bola pri tom.
"Z receptov, ktoré nám prišli je zrejmé, že naši stravníci majú radi nielen mäsité a vyprážané jedlá, ale aj také, ktoré spadajú do oblasti racionálnej výživy. Možno to súvisí s týmto ročným obdobím, no dostali sme celý rad návodov na prípravu chutných zeleninových jedál, špecialít z tofu či sóje," vraví manažérka výroby spoločnosti Gastrometal Alena Kovárová. "Súťaž sme zorganizovali s cieľom obohatiť jedálny lístok. Myslím, že sa to podarilo. Všetky recepty boli zaujímavé, väčšinu z nich budeme postupne, po overení ich prípravy v našich podmienkach, zaraďovať do ponuky. Týka sa to aj zákuskov."
Plnené cukety so sójovým mäsom, zeleninový rezeň so sójovou drvinou, rybacie filé na cesnaku i slanine, karbonátok s ovsenými vločkami, prekladaný kel, za-pekaný pór s údeným mäsom a zemiakmi, tofu guličky v omáčke, rolované rezne, stratená ryba, kurča s párkami, kuracie halušky s nivou, mäsový koláč s mrkvou, rybacie filé poschodové, vegetariánska sviečková, východniarske pirohy... To je iba niekoľko z tipov na chutný obed. A ktoré dva u poroty najviac zabodovali? Prvým je recept na plnené cukety so sójovým mäsom, ktorý do súťaže poslala technická referentka šetrenia nákladov Bibiana Ihnátová, druhým tresčie filé v ryžovom obale, ktoré hutníkom odporúča Peter Cigánik, vedúci oddelenia riziková analýza.
Môžeme potvrdiť, že obidve jedlá chutia znamenite. V pondelok sme boli na ich ochutnávke, po tom, čo ich pripravila šéfkuchárka závodnej kuchyne vo vstupnom areáli Mária Genčurová. Autorka prvého víťazného receptu Bibiana Ihnátová, ako sama priznala, varí veľmi rada. Doma majú najväčší úspech recepty z babičkinej kuchyne, domácke, múčne jedlá. Svoj druh jedla, ktorý do súťaže poslala, však vymyslela sama. "Robila som zmes na špagety, zvýšila sa mi a tak som ju ako plnku, už bez kečupu, dala zapiecť s cukinou. Všetkým to chutilo, nuž som to začala robievať," nechala sa počuť počas degustácie jedál. Výhra, v podobe desiatich nadštandardných jedál zadarmo a malej pozornosti od spoločnosti Gastrometal, ju pochopiteľne potešila, aj keď ako vraví, nešla do súťaže s úmyslom vyhrať za každú cenu. Skôr pre iné. "Keď mám nápad, prečo sa s ním nepodeliť a neposunúť ho ďalej?" Druhý víťaz, Peter Cigánik, s úsmevom prezrádza, že sa do súťaže zapojil preto, lebo jeho žena je dobrá kuchárka. Jej recept na tresčie filé v ryžovom obale však doplnil o pór a tučný syr. Návody na prípravu oboch jedál prinesieme v Oceli východu. Vyskúšajte ich, určite si pochutíte.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...