Vyhľadávanie:

Keď hudba lieči

Keď hudba lieči

Na Novorodeneckom oddelení v šačianskej nemocnici uviedli do života jedinečný project

Muzikoterapia

Dokáže upokojiť, navodiť pocit bezpečia, vzbudiť príjemné emócie. Muzikoterapia. Nesporný je jej účinok proti stresu, úzkosti, depresii, nespavosti, a to vo všetkých vekových kategóriách... Hudba, ktorá je súčasťou liečenia už odpradávna, skrátka svojím rytmom, melódiou, farbou zvuku, vytvára rôzne nálady pôsobiace na naše emócie. Keď počúvame hudbu, je to podobné, akoby sme počúvali ľudskú reč.

Bábätkám na Novorodeneckom oddelení v Nemocnici v Košiciach - Šaci, 1. súkromnej nemocnici, nahrádza už bezprostredne po narodení komunikáciu s mamkou, ktorá je ešte v rukách ošetrujúcich lekárov. Ale tiež neskôr. Aby ich popôrodná adaptácia prebiehala čo najpríjemnejšie...

Skvalitnenie starostlivosti o deti hneď po narodení bolo podľa slov primárky novorodeneckého oddelenia Slávky Virágovej prvoradým dôvodom, prečo sa pre muzikoterapiu v tomto zdravotníckom zariadení rozhodli. Dodáva tiež, že liečenie hudbou bolo u rôznych skupín novorodencov, najmä predčasne narodených, úspešne vyskúšané aj v USA. Potvrdilo sa, že vhodná muzikoterapia zlepšila sanie a následné prospievanie dieťaťa, čo sa odzrkadlilo na prírastku na hmotnosti.

"Niektoré mamky sú nútené nechať nám tu detičky, drobučké, či nedonosené, dlhšie. Práve v ich prípade vidieť efekt muzikoterapie najmarkantnejšie. V minulosti sme ich kvôli nízkej hmotnosti museli u nás na oddelení nechávať dlhšie, dnes sa ich pobyt skrátil o jeden až dva týždne," vraví primárka Slávka Virágová. "Vďaka hudbe im viac chutí, lepšie prospievajú. No naše krátkodobé skúsenosti s aplikáciou hudby novorodencom cez slúchadlá sú veľmi pozitívne aj v iných smeroch. Mamičky si pochvaľujú pokojný spánok detí, zriedkavejšie sa u novorodencov vyskytujú neurologické odchýlky, hypotrofickým bábätkám sa lepšie darí, zlepšila sa i komunikácia medzi personálom, pacientom a mamičkami."

Päťkrát denne, vždy na dvadsať minút, sa detičky v inkubátoroch, na výhrevných lôžkach i v postieľkach oddávajú príjemnej hudbe. Pohľad na ne je úžasný. A prečo im ju sestričky púšťajú prostredníctvom slúchadiel? Jej púšťanie cez reproduktory by totiž mohlo prekryť alarmy infúznych púmp, signály monitorov, či také prejavy novorodencov ako stonanie, plač alebo ublinkávanie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...