Vyhľadávanie:

Keď nepočujúci načúvajú

Keď nepočujúci načúvajú

Zlato z Prešova putovalo do Ruska, dobrý zvuk do celého sveta

V prešovskej Mestskej hale sa skončil XIV. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov. Bodka. Keď k tomu pridáme informáciu, že tentoraz ho v penaltovom rozstrele vyhrali Rusi nad Čechmi, že tretí skončili Chorváti a zemiakovú medailu si odniesli Slováci, nezainteresovaným čitateľom to pravdepodobne bude stačiť. To by však bolo príliš málo. Veď napokon je to celé o "interese". O prejavenom záujme. O tolerancii, chcení, o odvahe, kamarátstve, vôli a športovom umení. Predovšetkým však o vzájomnom načúvaní.

Kým na palubovke duneli strely na bránky, padali góly a rozliehali sa bojovné výkriky trénerov, sedeli sme s riaditeľom turnaja Vladimírom Kohútom pri káve a snažili sa spolu načrtnúť obraz podujatia, o ktorom už mnohí počuli a radi by ho aj zažili, no iní akoby si pred ním naopak zapchávali uši.

"Počas trinástich ročníkov sa na turnaji zúčastnilo dvadsať krajín. Teraz, na štrnástom, pribudla 21. krajina - Uzbekistan. Nepreženiem to, ak poviem, že o naše podujatie je vo svete veľký záujem. O materiály nás požiadali Spojené arabské emiráty, Chile, Kanada. Ohlásili sa zo Zimbabwe. V predošlých rokoch si pýtali informácie o turnaji Japonci, Brazílčania i Austrálčania. Najnovšie sme posielali pozvánku do Moldávie. Je to výsledok našej prezentácie turnaja. Poslali sme totiž propozície do 85 krajín sveta, takže tento záujem nás ani neprekvapuje. Naopak, prekvapuje nás, a veru aj mrzí, nezáujem štátov západnej Európy. Z Uzbekistanu vieme do Prešova dostať deti, ale napríklad z Viedne nie. Nerozumiem tomu. Isté však je, že podstatný je vzťah k veci, nie peniaze."

Vladimír Kohút pôsobí rozvážnym dojmom človeka, ktorý sa vybral na dlhú cestu. Je to cesta zaujímavá, a čo je dôležité, stále kvalitnejšia i obľúbenejšia. Riaditeľ turnaja teda ani neskrýva spokojnosť.

"Keď sme v roku 1993 začínali, väčšina dospelých, sprevádzajúcich žiakov, bola počujúca. Dnes sa to zmenilo. Prevažujú nepočujúci, na ktorých vidno, že ku nám neprišli iba z povinnosti. A mnohí k nám chodia každoročne. Prím v účasti hrajú Rumuni, tí doteraz nevynechali ani jediný ročník. Hneď za nimi sú Poliaci, ktorí chýbali iba raz. Voľakedy sa k nám mnohí vyberali skôr na výlet, dnes do Prešova prichádzajú ambiciózne celoštátne výbery hráčov. Už nevidno obrovské rozdiely vo výkonnosti."

Turnaj sa skončil a v Prešove už myslia na ten ďalší. Jubilejný, pätnásty. Možno že organizátorov v rámci neho dokonca poveria usporiadaním Majstrovstiev Európy v kategórii žiakov. Zatiaľ je všetko otvorené. Isté je však to, že prešovský halový turnaj nepočujúcich žiakov má stále lepší zvuk.

Generálnym partnerom podujatia bola U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...