Vyhľadávanie:

Knihy pre radosť

Knihy pre radosť

Deti zo Spojenej školy na Opatovskej ceste v Košiciach potešili predvianočné darčeky

Knihy pre radosť Pamätáte si na svoju prvú knihu? Viete o čom bola, čím vás zaujala? Kto vám ju daroval? Ktorá vám učarovala natoľko, že ste sa k nej stále vracali a vždy v nej objavili niečo nové, neprebádané, netušené čo ste pri prvom, druhom ba i treťom raze prehliadli, nepochopili alebo nepostrehli? Stávalo sa v detstve aj vám, že ste jednoducho nemohli inak a po maminom bozku na dobrú noc a zhasnutí svetla si museli tajne, skrytí pod paplónom svietiac si baterkou, prečítať ďalšiu kapitolu toho najúžasnejšieho dobrodružného románu, lebo by ste inak nezaspali? Stala sa kniha aj pre vás najlepším priateľom? V detstve či dospelosti? Alebo sa vám zdá, že v dnešnom pretechnizovanom svete, ére informačných technológií a internetu už kniha stráca na význame a že pre dnešnú mládež nie je už čítanie in, že ich dobrá kniha nevie potešiť? Nuž...

To by ste museli vidieť deti v Spojenej škole na Opatovskej ceste v Košiciach, keď k nim so zásielkou kníh, predvianočným darom od košických oceliarov, zavítali v uplynulých dňoch manželky topmanažérov U. S. Steel Košice - Kathleen Babcoková, Mária Kiraľvargová, Carol Mullarkeyová, Beáta Pitoráková i Slávka Jacková a jej dcéra Lenka. Zistili by ste, že pesimizmus nie je namieste a svoj názor by ste si určite poopravili. Riaditeľka školy Mária Čabalová pri pohľade na úprimnú a nefalšovanú radosť školákov pri rozbaľovaní kníh všakovakých žánrov, netajila dojatie: "Všetci sme sa na toto stretnutie veľmi tešili, ale netušili sme koľko radosti vyvolá. Deti dostali knihy, ktoré si priali alebo ktoré zodpovedajú ich naturelu či záujmu. Prijmite ešte raz naše srdečné poďakovanie aj v mene našich žiakov."

"Verím, že každému z vás sa bude kniha páčiť," prihovorila sa školákom Kathleen Babcoková, ktorá chlapcov a dievčatá obdarovala i vlastnoručne vyrobenými záložkami do kníh a spolu s ostatnými hostkami pobudla krátku chvíľu aj medzi najmenšími deťmi v triedach. Návštevu využili i na rozdanie kartičiek, na ktoré budú môcť deti napísať svoje vianočné prianie a ktoré budú už čochvíľa zdobiť stromčeky v U. S. Steel Košice.

Nezabudnuteľným bolo pre deti určite aj stretnutie s naozajstným spisovateľom, ktorého medzi ne pozvali hostky z košickej oceliarne. Spisovateľa, jazykovedca, pedagóga, vedúceho katedry slovenského jazyka Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity Petra Karpinského, držiteľa ocenenia Za najlepšiu rozprávkovú knihu - zima 2002, deti v zaplnenej telocvični zasypali po tom, čo im prečítal jednu zo svojich rozprávok - Záhada splašenej stoličky, množstvom otázok. Nie je predsa bežné, aby si mohli takto zoči-voči posedieť človekom od pera... A dozvedeli sa veľa zaujímavostí. Napríklad aj to, že rozprávkar nemá rád ypsilony, že písanie pre dospelákov i deti je pre neho zábava, že má veľmi rád divadlo pod holým nebom, v ktorom aj pôsobí, že jeho prvá knižka uzrela svetlo sveta pred dvanástimi rokmi, že čítanie je veľmi dôležité, lebo rozširuje obzor, slovnú zásobu a uvádza do sveta fantázie a mnoho, mnoho ďalších vecí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...