Vyhľadávanie:

Kolegovi zachránil život

Kolegovi zachránil život

Je sobota, pár minút po ôsmej ráno. Pre Dezidera Fiľakovského zmena ako každá iná. Stačí však pár minút a pokojná služba sa mení na otázku života a smrti. Na sobotňajšiu zmenu 22. januára pán Fiľakovský tak skoro nezabudne. V pamäti však zostane predovšetkým jeho kolegovi Vladimírovi, ktorému v osudný deň svojou pohotovou reakciou zachránil život.

"V ten deň som pracoval na vozíku. Čakal som na štítky, čo mal kolega vytlačiť. Všimol som si, že je v akejsi neprirodzenej polohe, no myslel som, že iba žartuje. Po chvíli však spadol na zem. Vtedy mi došlo, že sa niečo muselo stať a tak som priskočil k nemu," spomína na osudné ráno Dezider Fiľakovský. Vladimír stratil vedomie a mal problémy s dýchaním. "Bál som sa, aby mu nezapadol jazyk a nezadusil sa, preto som mu chcel za každú cenu otvoriť ústa. Po chvíli sa mi to aj podarilo. Viac si už vlastne ani nepamätám. Neviem, ani kto a kedy odstavil linku." Dezider Fiľakovský si vybavuje iba nervozitu, ktorá sa ho zmocnila.

"Chcel som byť pri ňom, no zároveň volať sanitku. Nevedel som, čo skôr. Myslel som iba na to, že mu musím pomôcť." S kolegom zostal až pokým neprišla záchranka a v bezvedomí ho odviezla do nemocnice. Ani s odstupom času si nepripadá ako hrdina. Na svojom konaní by nič nemenil. Podľa jeho slov si na podobný stres už pomaly aj zvykne. "Viete, bol to ťažký týždeň. Niekoľko dní pred touto udalosťou som prežíval podobný stres po tom, čo mal starší syn autonehodu."

Scéna ako vystrihnutá z napínavého seriálu sa odohrala na deliacej linke č. 16 v Zušľachťovni. Hrdinom príbehu je obsluhovač ukladača, vozikár a žeriavnik Dezider Fiľakovský. Kolegu Vladimíra pozná od roku 1996, kedy do huty nastúpil. O celej udalosti sa mu hovoriť veľmi nechcelo. Vraj by to na jeho mieste urobil každý. Zaujímavosťou je, že sobotňajšia pohotová reakcia nebola prvým prípadom, kedy Dezider Fiľakovský zachraňoval ľudské životy. Trochu trvalo, kým to skromný záchranca priznal, no napokon prezradil, že v minulosti už mal podobnú skúsenosť, keď pomohol dvom ľuďom.

"Bolo to už pred rokmi. Mladého muža raz u nás na družstve prešiel traktor. Druhýkrát som pomáhal dostať sa z vody žene, ktorá dostala kŕč. Ale to bolo už dávno, o tom radšej vôbec nepíšte," nestojí o publicitu Dezider Fiľakovský.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...