Vyhľadávanie:

Košice Európskym mestom športu 2016

Košice Európskym mestom športu 2016

Slávnostný otvárací ceremoniál

Košice sa stali Európskym mestom športu 2016. Hlavnou ambíciou úspešného naplnenia titulu, ktorý udeľuje riadiaci orgán Asociácie európskych miest športu (ACES Europe), je rozhýbať Košičanov všetkých vekových kategórií a priviesť ich k športu, ako účinnej podpore zdravého životného štýlu. Mesto Košice chce rozvíjať tradičné podujatia, spoluprácu s organizátormi nových športových akcií, ako aj výstavbu nových športovísk v meste. Na rozvoj a podporu rôznych športových aktivít vyčlenilo vo svojom rozpočte na tento rok 1 255 000 eur, čo je o 44 percent viac než v roku 2015.

Slávnostný ceremoniál prevzatia titulu Európske mesto športu sa uskutočnil v stredu 6. januára 2016 na Hlavnej ulici pred Immaculatou. Najmenší mali možnosť, rovnako ako už deň predtým, vyskúšať si v špeciálne postavenom snoubordovom parku pri Urbanovej veži jazdu na rýchlych doskách. Krátko po štrnástej hodine sme na Hlavnej videli beh seniorov, po nich o pätnástej hodine odštartovali Trojkráľový beh ulicami mesta pre záujemcov všetkých vekových kategórií. Na 5 100 metrov dlhú trať poslal v úlohe štartéra do ulíc vyše tisíc pretekárov dvojnásobný víťaz košického MMM František Višnický. Medzi mužmi zvíťazil známy košický bežec, bývalý majster Slovenska v maratónskom behu, Jozef Urban a zo žien si prvenstvo vybojovala Zuzana Ďurcová z Myjavy.

Oficiálny program otváracieho ceremoniálu odpálila o sedemnástej hodine ohnivá show, po ktorej sa verejnosti prihovoril vedúci komisie športu pri Európskej únii Yves Le Lostecgue z Francúzska: „Titul Európske mesto športu 2016 je prejavom uznania, ale aj prísľubom do budúcnosti. To, že Košice sú pre tento rok mestom športu je o to dôležitejšie, že Slovensko bude v druhej polovici roka predsedať Rade Európskej únie. Mesto sa tiež stane v septembri hostiteľom Európskeho týždňa športu,“ uviedol. Po ňom vystúpil primátor Košíc Richard Raši, ktorý poznamenal: “Chcel by som všetkých vyzvať, aby sme celej Európe ukázali, že v Košiciach chce športovať každý a teším sa na stovky podujatí, ktoré sme pre vás pripravili. K športovaniu a zdravému životnému štýlu chceme pritiahnuť čo najviac detí, mladých, rodiny a seniorov. Určite spoločne rozhýbeme naše úžasné mesto a vytvoríme v ňom ešte lepšiu atmosféru.“ Medzi hosťami boli prítomní aj generálny sekretár Únie miest športu ACES Europe Hugo Alonso zo Španielska a generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba.

Program spestrili vystúpenia hudobných skupín a k slovu sa dostali aj športové súťaže, za ktoré výhercovia získali ceny od sponzorov podujatia. Jednu z nich venovala aj oceliarska spoločnosť. Výhercovi ju odovzdal prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso, ktorý sa zároveň aj krátko prihovoril Košičanom. „Prajem vám v novom roku pevné zdravie a teším sa na ďalšiu spoluprácu s mestom v oblasti športu, ku ktorej prispejeme aj vlastnými podujatiami. Som rád, že môžem byť účastníkom tohto úžasného podujatia,“ povedal. Cenou, hokejovým dresom HC Košice, potešil Milana Božu z Východoslovenskej energetiky. „Ešte som v živote nič také nevyhral. Že či športujem? Tak trochu rekreačne, hlavne rád bicyklujem a v tomto roku sa určite zapojím do niektorej zo súťaží organizovaných v našom Európskom meste športu,“ povedal Oceli východu.

Na záver divákom rozprúdila krv v žilách pražská skupina QUEENIE – World QUEEN Tribute Band. Oficiálny štart vyvrcholil predstavením loga titulu Košice Európske mesto športu 2016 a ohňostrojom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...