Vyhľadávanie:

Košice na dobových pohľadniciach

Košice na dobových pohľadniciach

Náš bývalý kolega Ján Hanuliak a jeho, nie jediná, záľuba

Zo spoločnosti U. S. Steel Košice, kde dlhé roky pôsobil v divíznom závode Energetika, odišiel do dôchodku pred dvomi rokmi. Ján Hanuliak. Vraví, že nudiť sa zatiaľ nestihol. Práve naopak. Popri starostlivosti o svoje vnúčatá, o vnuka Danielka sa staral "na plný úväzok" vyše dvoch rokov, si po večeroch vždy našiel čas aj na záľuby. K nim okrem práci na Zlatej knihe Lidé a Země, patria aj pohľadnice s motívom nášho mesta. Má ich celé stovky.

Kde a kedy sa začal zaujímať o dobové a potom aj súčasné pohľadnice Košíc? "Písal sa rok 1968, začalo obdobie normalizácie, ale zároveň začal fungovať trh starožitností na Dominikánskom námestí. A tam sme, medzi inými vecami, objavili spolu s bratom aj nejaké staršie pohľadnice z Košíc. Naše návštevy bazáru začali byť pravidelné a naša zbierka pohľadníc sa rozrastala," spomína.

Jánov brat neskôr odišiel do Prahy a pokračoval v zbieraní starých pohľadníc Košíc. "Mojou vášňou bolo zbierať všetky pohľadnice Košíc, nielen zo staršieho obdobia. A tak vznikla moja zbierka, ktorá má v súčasnosti tisícšesťsto pohľadníc z metropoly východného Slovenska, z nich je približne štyristo staršieho dátumu. Spolu s bratovými pohľadnicami vydanými do roku 1948 je ich vyše tritisíc. A to je už celkom slušná zbierka, nielen z hľadiska počtu pohľadníc, ale aj kvality." Ján Hanuliak vraví, že v týchto časoch možno na rôznych burzách objaviť množstvo starých pohľadníc, no vstup Slovenska do Európskej únie sa v tomto smere prejavil na cenových reláciách, ktoré začínajú byť pre zberateľa a špeciálne pre dôchodcu nedostupné. "Staršia pohľadnica stojí od dvadsať do sedemdesiat eur a to je, aj medzi bratmi, veľa. A tak som radšej zhotovil zoznam pohľadníc, ktoré vlastním vo svojej zbierke a zhotovil aj ich kópie. Na požiadanie som ochotný ukázať ich každému záujemcovi. Som presvedčený, že niektoré z nich budú zrejme aj pre starších Košičanov neznáme."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...