Vyhľadávanie:

Košice/Prešov invest 2011

Košice/Prešov invest 2011

O investičných možnostiach v regióne východného Slovenska medzinárodne

Prezentácia investičných možností v celom regióne východného Slovenska bola hlavným obsahom medzinárodnej konferencie Košice/Prešov invest 2011, ktorá sa konala minulý týždeň v utorok, 18. októbra 2011, v priestoroch hotela Doubletree by Hilton v Košiciach. Podujatie zorganizovala Americká obchodná komora v Slovenskej republike (AmCham) v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), generálnym partnerom bola aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

Stratégie Košíc a Prešova i jeho okolia v oblasti získavania priamych zahraničných investícií patrili k prvému tematickému bloku konferencie, na ktorú prišlo vyše dvesto domácich i zahraničných účastníkov. Viceprimátor Košíc František Lazár a potom i primátor Prešova Pavel Hagyari prezentovali pripravenosť a zámery oboch miest v tejto oblasti, svoje vízie, vzdelávacie možnosti, prítomnosť technologických centier, predstavili priemyselné parky pripravené na prílev nových firiem, multifunkčné zóny, logistické centrá, kultúrne i športové možnosti.

O príležitostiach, potrebe a dôležitosti zahraničného investovania na Slovensku, príspevku americkej obchodnej komory k rozvoju zdravého podnikateľského prostredia a k zlepšovaniu ekonomických podmienok Slovenska hovoril prvý viceprezident AmCham a prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul. V svojom príspevku priblížil potenciálnym investorom dôvody, ktoré viedli U. S. Steel k rozhodnutiu investovať na východnom Slovensku pričom podčiarkol, že investícia v Košiciach je príkladom aktivity, ktorá vyšla veľmi dobre. Hovoril o skúsenostiach z pozície zahraničného investora na Slovensku i podnikateľskom prostredí, ktoré, treba si to uvedomiť, je oproti domácim podmienkam odlišné. Aké výhody podľa jeho vyjadrenia čakajú na potenciálnych zahraničných investorov?

"Je to nesporne úroveň vzdelania tunajších ľudí, čo bolo pre našu firmu pred začiatkom akvizície najpríjemnejším prekvapením. Absolventi škôl, ktorí prichádzajú do výroby, sú odborne zdatní. Konkurenčnou výhodou sú jednoznačne ľudia. Môžete totiž vlastniť tie najmodernejšie stroje a zariadenie, no váš sused si vie zadovážiť to isté. Ale kvalifikovanú pracovnú silu nie vždy," povedal David J. Rintoul a ocenil spoluprácu U. S. Steels Košice s Technickou univerzitou Košice i tradíciu, ktoré mesto má v oblasti vedy a výskumu. "Košice majú toho veľa čo môžu ponúknuť, sú dobre pripravené na príchod investorov podnikajúcich či už v oblasti výroby alebo služieb. Mesto nás privítalo s otvorenou náručou, cítime sa byť súčasťou komunity. Služby v obchode i v zdravotníctve sú dobré." Potenciálnym investorom tiež naznačil tie oblasti podnikania na Slovensku, ktoré sú problematickejšie a ktoré sa stále vyvíjajú. K nim patria dane, ceny energií, environmentálne zákony. Vzdelávanie potrebuje ďalšiu reštrukturalizáciu, aby si zachovalo svoju konkurencieschopnosť a napredovalo.

Bohatý program konferencie pokračoval ďalšími témami. Zástupcovia agentúry SARIO, ktorá je zameraná na podporu rozvoja slovenskej ekonomiky, priblížili stratégiu, hlavné zameranie i nové služby, predstavili podpornú platformu pre investorov i novú službu pre už etablovaných investorov na Slovensku. Hovorilo sa aj o problematike najnovších trendov na trhu práce v oblasti ľudských zdrojov, pozitívnych i negatívnych trendoch v oblasti ľudských zdrojov z pohľadu výrobnej spoločnosti. V sekcii o investíciách prinášajúcich vysokú pridanú hodnotu rozobrali prednášajúci úspešné pôsobenie firiem NESS KDC a Ixonos. Záver konferencie patril panelovej diskusii na tému Ako môže východné Slovensko uspieť v konkurencii susedných a priľahlých regiónov Poľska, Maďarska a Rumunska.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...