Vyhľadávanie:

Košice znovu "najrozmaľovanejšie"

Košice znovu "najrozmaľovanejšie"

Medzi ocenenými aj hutníčka z U. S. Steel Košice

V piatok, 28. novembra, v priestoroch Vihorlatského osvetového strediska v Humennom otvorili celoštátnu výstavu neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2008. Výtvarníci z Košického samosprávneho kraja znovu potvrdili svoje kvality a získali rad najvyšších ocenení. Na svojich zverencov bol hrdý Andy Gore z Krajského osvetového strediska. Už niekoľko rokov organizuje súťaž Košická paleta, ktorá každý rok na jeseň vyvrcholí Výtvarným spektrom. A tento rok, pri otvorení výstavy prác z celého Slovenska, sa ukázalo, že "najrozmaľovanejšie" boli práve Košice.

Ako to súvisí U. S. Steel Košice? Približne tri roky dozadu sa pri objavovaní maliarov a maliarok z huty podarilo nájsť aj zamestnankyňu Kristínu Záthureczkú. Priznala sa, že si vo voľnom čase kreslí pastelkami. Dostala sa na tri plenéry, ktoré naša spoločnosť organizovala každý rok v Medzeve pod vedením skúsenej grafičky Jany Šlosárovej z útvaru Riaditeľa pre Vonkajšie vzťahy. "Na plenéroch som stretla ľudí, ktorí ma naučili maľovať olejom a akrylom na veľké plátna. Zrazu som zažívala niečo nové, moje maľovanie nabralo iný rozmer. Dokonca som už predala prvý obraz a pozvala som celú rodinu na večeru," povedala Kristína. Ako sme sa od nej dozvedeli, na to, aby ste maľovali, nemusíte vedieť maľovať. Stačí ak z toho máte radosť, ktorá potom z plátna dýcha. Prvé obrazy dala Kristína do súťaže amatérskych a profesionálnych výtvarníkov a hneď vyhrala ocenenia na regionálnej úrovni. Tento rok sa "zadarilo" aj v Humennom pri vyhodnocovaní 457 výtvarných prác od 226 autorov z celého Slovenska. Odborná porota vybrala 228 výtvarných prác od 149 autorov, pochádzajúcich hlavne z východu. Andy Gore sa tešil ako malé dieťa: "Ukázali sme im!" Z množstva ocenených východniarov spomeňme aspoň Košičanov Dušana Scholtza, Zuzanu Uhrínovú - Hegessyovú, Miroslavu Rybárovú a Kristínu Záthureczkú.

Členovia poroty navrhli zo súťažných prác oceniť 28 autorov. Pätnástich vecnými cenami a trinástich čestnými uznaniami. Ako konštatovali členovia poroty, práce boli opäť na vysokej výtvarnej úrovni. Už tradične sa najväčšiemu záujmu teší maľba, menej už kresba, grafika a priestorové vyjadrenie. Podľa viacročného predsedu poroty Výtvarného spektra v Humennom, Jána Bartku: "pokračuje aj nenápadná premena insitného výtvarného prejavu. Spolu so staršími autormi odchádza typické vyjadrenie, založené na čistote a pôvodnosti zážitku, často zamerané retrospektívne. Nová generácia insitných tvorcov hľadá širšie spektrum námetov pre svoju tvorbu." V jednoduchej slovenčine to znamená, že odchádzajú starší maliari a tak vidieť menej krajiniek a zátiší. Mladí sa vyjadrujú svojsky, často abstraktne. Na plátnach vás vždy niečo prekvapí, či je to cigánsky pohreb, židovský tanec alebo dievča na psovi s hrebeňom vo vlasoch. Za obrazom hľadaj dušu.

Vyzdvihnúť treba aj profesionalitu všetkých organizátorov okresných a krajských súťaží Výtvarného spektra, ktorých úspešný priebeh bol dôležitým krokom pre prípravu záverečnej - celoštátnej vernisáže výstavy, ktorá vyvrcholila práve v Humennom. Výstava bude sprístupnená pre verejnosť do 31. decembra 2008. Na záver môžeme už len dodať, že ak hľadáte farby, tvorivosť a inšpiráciu - to všetko nájdete v týchto dňoch v Humennom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...