Vyhľadávanie:

Košický deň kvetov

Košický deň kvetov

V kronike Košíc sa nachádzajú aj smutné dni. Patrí k nim 7. september 2008, keď v dôsledku dopravnej nehody pri meste Gospič v Chorvátsku zahynulo šestnásť obyvateľov nášho mesta. Táto tragédia podnietila vznik Košického dňa kvetov - pietneho podujatia na pamiatku obetí všetkých tragédií, ktoré postihli naše mesto. Košický deň kvetov sa bude uskutočňovať vždy v prvú nedeľu po dátume nehody.

V tomto roku sa spomienka uskutočnila 11. septembra na Hlavnej ulici pred Urbanovou vežou, kde sa zišli mnohí Košičania, vrátane primátora mesta Richarda Rašiho, ale aj ľudia, ktorí sú s naším mestom spätí. V programe vystúpili historickí trubači, Košický spevácky zbor učiteľov i žiaci z umeleckých škôl. Pietne podujatie, venované aj smutnému desiatemu výročiu teroristického útoku v New Yorku a havárii hokejistov v meste Jarosavľ, bolo otvorené pre všetkých, ktorí chceli vyjadriť svoju občiansku spolupatričnosť s osudom postihnutých, ticho postáť v srdci mesta a do kamenných váz pri puknutému Urbanovmu zvonu položiť jednoduchý kvet... Prišiel aj prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul s manželkou Mary. "Zišli sme sa tu, aby sme si pripomenuli ľudí, ktorí nešťastne zahynuli a ktorých sme mnohí nadovšetko ľúbili. Iste každý z nás si vie v mysli vybaviť ako prebiehal deň, keď sa dozvedel tragickú správu, ktorá mu zmenila život. Ja osobne presne viem, kde som bol, čo som robil, keď sa 11. septembra objavili správy o teroristickom útoku," prihovoril sa Košičanom. "Sú to silné emócie... ale aj napriek tomu sa vieme zomknúť uvedomujúc si, že treba ísť ďalej. Želám všetkým dostatok síl a energie do budúcnosti," dodal.

Záver pietneho stretnutia patril jednému zo symbolov nášho mesta, ktoré sa vždy dokázalo preniesť cez ťažké časy - hlaholu obnoveného zvona z Urbanovej veže.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...