Vyhľadávanie:

Košický zlatý poklad v obnovenej expozícii

Košický zlatý poklad v obnovenej expozícii

Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach sprístupnili v nedeľu expozíciu Košického zlatého pokladu. Poklad, ktorí našli pri stavebných prácach v budove č. 68 na Hlavnej ulici v Košiciach v roku 1935, mohli návštevníci obdivovať v múzeu od roku 1970. Po tridsiatich piatich rokoch múzejníci vzácny poklad o hmotnosti vyše jedenásť kilogramov ponúkajú návštevníkom v novo inštalovanej podobe. Stalo sa tak vďaka rozhodnutiu vlády venovať na obnovu expozície časť finančných prostriedkov z dodatočných daňových odvodov U. S. Steel Košice.

Ako prví si najväčší a najbohatší hromadný nález zlatých mincí na Slovensku a v európskom i svetovom meradle prezreli predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, ktorý nad reinštaláciou pokladu prevzal záštitu, a predstavitelia štátnej a verejnej správy kraja a mesta. Medzi hosťami nechýbal ani prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr. Premiér pri príležitosti slávnostného otvorenia expozície vyzdvihol pomoc košickej U. S. Steel, vďaka ktorej sa podarilo dať Košickému zlatému pokladu nový šat.

Ak ste Košický zlatý poklad, ktorý tvorí 2920 dukátov a dvojdukátov, tri medaily a masívna zlatá reťaz dlhá viac ako dva metre o hmotnosti takmer šesťsto gramov, ešte nevideli, vrelo vám odporúčame návštevu múzea. Exponáty sú inštalované netradičným divácky príťažlivým spôsobom v špeciálne upravenom trezore Východoslovenského múzea na námestí Maratóna mieru 2. Nový vizuál osviežuje hudba, ktorú špeciálne skomponoval skladateľ Norbert Bodnár.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...