Vyhľadávanie:

Kov a jeho odraz v estetickom cítení dizajnérov

Kov a jeho odraz v estetickom cítení dizajnérov

Jubilejný 10. ročník medzinárodného workshopu Metal Inpirations sa zajtra končí

Človek by ani neveril, čo všetko sa dá vytvoriť z kovu. A nemáme na mysli všakovaké predmety dennej či dlhodobej spotreby, ale hotové umelecké diela. Nejedno by otvorená a kreatívna duša mala rada vo svojej zbierke. Všetko nasvedčuje tomu, že budú medzi nich patriť aj tie, ktoré vytvárali mladí talentovaní dizajnéri zo Slovenska, Maďarska, Veľkej Británie, Nemecka i Českej republiky počas jedenásťdňového medzinárodného workshopu Metal Inspirations. Garant projektu Jaroslav Jarema z katedry dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, ktorá je spolu so Strednou odbornou školou v Košiciach-Šaci a spoločnosťou U. S. Steel Košice hlavným organizátorom už jubilejného desiateho ročníka workshopu, o tom nepochybuje. V dielňach šačianskej školy sa od 20. augusta dodnes rodili vskutku nádherné veci na tému Košice - inovatívne mesto. A to v úzkej spolupráci dvadsiatich štyroch študentov a pedagógov dizajnérskych škôl s "domácimi" - majstrami odborného výcviku SOŠ Šaca. Najmä s Matejom Farkašom, Milanom Ciberem, Jozefom Hruškom, Mariánom Hujdušom, Toldym Kováčikom, Júliusom Luxom, Petrom Macákom, Jurajom Parnayom, Štefanom Porubským a zástupcom riaditeľa Jánom Eibenom.

"Rozhodla som sa vytvoriť taburety, tak, aby pôsobili príjemne, mäkko, vzdušne. Chcela by som, aj vyjde čas, stihnúť vyrobiť tri. Bude sa na nich dať sedieť, určite," usmiala sa doktorandka z košickej katedry dizajnu Michaela Podolanová, ktorú sme minulý týždeň vo štvrtok zastihli pri rozrobenom projekte. "Som tu už po ôsmy krát. Čím si ma toto podujatie získalo? Prácou s kovom. Mám ju rada. Nerobí ju každý, najmä ženy nie. Vždy sa teším na nových ľudí, ktorí sem do Košíc na workshop prídu. Máme si čo povedať, vymeniť si skúseností aj ohľadom technológií, ktoré pri práci používame..."

"My sme sa zasa pustili do výroby košického zlatého pokladu a práve pracujeme na obraze, samozrejme z kovu, ktorý sme nazvali Košická inšpirácia," prezradila pedagogička Ágnes Szűcsová z budapeštianskej univerzity aj za Nikolettu Pálovú.

Už na prvý pohľad budilo záujem i dielko študentky priemyselného dizajnu VUT Brno Markéty Zdvihalovej. "Vytvorila som tehotnú oceliarku. Má bruško, pretože je v očakávaní... Aj Košice, ktoré budú na budúci rok európskym hlavným mestom kultúry, sú v očakávaní... A pretože sú Košice známe oceliarskym priemyslom, urobila som túto postavu," premenila na kreatívne drobné svoje dielo dobre naladená dizajnérka.

Desiaty ročník medzinárodného workshopu Metal Inspirations dnes vrcholí vernisážou vytvorených umeleckých diel (zopár z nich bude súčasťou expozície USSK na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne), ktorá sa uskutoční o 17. hodine v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach. Budeme pri tom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...