Vyhľadávanie:

Kov v rukách dizajnérov

Kov v rukách dizajnérov

Začal sa 4. ročník medzinárodného workshopu U. S. Steel Košice - Metal Inspirations 2005

Do dielní Stredného odborného učilišťa hutníckeho v Šaci sa v pondelok tohto týždňa po roku vrátili dizajnéri. Výsledky svojej práce predstavia verejnosti o týždeň s ambíciou rovnakou ako v minulých rokoch - presvedčiť, že kov je materiál, ktorý okrem tradičného použitia dokáže príjemne prekvapiť aj inak. Ako umelecké dielo.
Tohto zámeru sa v tomto roku zmocňujú dve desiatky študentov a pedagógov katedier dizajnu zo štyroch krajín. Okrem domácich z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach svoje dizajnérske schopnosti a školy prišli konfrontovať kolegovia z Fakulty architektúry a dizajnu BU vo Wuppertale, Fakulty dizajnu TH Wismar, dizajnéri z VUT v Brne, Fakulty architektúry STU v Bratislave i Fakulty ľahkého priemyslu BMF v Budapešti.
Prvý dotyk s hutou absolvovali dizajnéri hneď po príchode. V dielňach učilišťa si obzreli pripravený materiál - rôzny kovový odpad z prevádzok podniku, ku ktorému po prvý raz pribudol odpad aj z valcovní vo Finowe v Nemecku. Potom mali možnosť zavítať do prevádzok divíznych závodov Oceliareň, Teplá valcovňa, Studená valcovňa a Zušľachťovne. Navečer všetkých privítal riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Ján Bača, aby povedal zopár slov o prínose firmy pre rozvoj slovenskej ekonomiky a kultúrno - spoločenský život v Košiciach.
Včera to v dielňach už "vrelo". Študentom a pedagógom boli pripravení podať pomocnú ruku majstri odborného výcviku. Robia túto prácu radi. Je pre nich príjemným osviežením popri rýdzo technickom zameraní odborného výcviku študentov učilišťa. Na ich fortieľ sa hostia môžu naozaj spoľahnúť. Pomoc Milana Kána si pochvaľovali Ágnes Szűcs a András Koleszár z Fakulty ľahkého priemyslu BMF v Budapešti. Obidvaja sú pedagógovia a do Košíc prišli po prvý raz, ako sa vraví, na skusy. "S košickou Fakultou umení máme dobré kontakty, prišli sme sa pozrieť, aké možnosti sú tu pre našich študentov," povedala sympatická Ágnes. "My sme tak trochu špecifickými účastníkmi, pretože reprezentujeme fakultu, ktorá vychováva návrhárov textilu i obalov. A bude to vidieť aj na našich prácach, ktoré pripravujeme." Ágnes sa rozhodla zhotoviť šaty pre figurínu. Ako inak z plechu. Do korzetu už iba vkĺznuť... András sa venuje mužským symbolom. "Reprezentujú ich kravata a ruky," ukázali nám včera svoje polotovary. Študent tretieho ročníka Katedry dizajnu FU v Košiciach Michal Dankulinec je účastníkom workshopu prvý raz. "Počul som o ňom od kamaráta dizajnéra, ktorý tu bol vlani a rozhodol som sa vyskúšať si to tiež, pretože práca s kovom ma baví. Navyše, tu máme materiál priamo k dispozícii, nemusíme si ho zháňať. Zatiaľ mám rozpracovanú skulptúru z kruhov, uvidím čo stihnem ešte urobiť do konca týždňa," prezradil. Julia Wölfel a Martin Engel z Fakulty dizajnu TH Wismar v Nemecku pracujú spoločne. Za stolom nad náčrtmi sme ich zastihli spolu s Jánom Eibenom, zástupcom riaditeľa pre praktické vyučovanie SOU hutníckeho. "Máme v úmysle zhotoviť priestorový objekt, ktorého vnímanie bude na fantázii diváka. Záleží od toho, z akého uhla sa naň pozrie," ukazuje na maketu študentka Julia. "Zaujal nás pocínovaný a farebný lakoplastový materiál." Hoci v domovskej fakulte si už mali možnosť prácu s kovom vyskúšať, účasť na takomto workshope je pre nich novou skúsenosťou. Aj oni pricestovali do Košíc na odporúčanie kolegov, ktorí tu už pracovali. Radiátor zasa oslovil Barboru Nečasovú z brnianskej FSI VUT. Nezvyčajnú stoličku pripravuje spolu s majstrom odborného výcviku Toldym Kováčikom z jedného kusa. "S plechom prichádzam do kontaktu po prvý raz. Pripravila som si niekoľko návrhov sedačiek. Túto sa pokúsime tvarovať pomocou ohýbania."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...