Vyhľadávanie:

Kov - výzva pre dizajnérov

Kov - výzva pre dizajnérov

Deviaty ročník medzinárodného workshopu Metal Inspirations vyvrcholí dnes vernisážou výstavy vytvorených diel

Vo svete dizajnu nie je nič nemožné. Presvedčili nás o tom aj tohtoroční účastníci už 9. medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2011, ktorý už tradične v závere augusta organizujú Katedra dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, spoločnosť U. S. Steel Košice a Stredná odborná škola Košice-Šaca. Desaťdňová tvorivá dielňa, na ktorej sa zišlo 24 študentov a pedagógov šiestich dizajnérskych škôl z Nemecka, Maďarska, Škótska, Českej republiky a Slovenska, vyvrcholí dnes, 31. augusta, vernisážou vytvorených umeleckých diel z kovu v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach.

Na kreatívne stvárnenie sa núkali dve témy - Vitajte v Košiciach a Podporujeme bezpečné a zdravé životné prostredie. Kým prvá by mala symbolizovať Košice ako multikultúrne mesto s bohatou históriou, kultúrnym zázemím a prírodnými krásami, druhá snahu progresívnych firiem a inštitúcií o bezpečné, zdravé a kultúrne životné prostredie. My sme sa na prsty študentov a ich učiteľov pozreli minulý týždeň vo štvrtok. Väčšina už svoje predstavy, náčrty a skice za pomoci fortieľu šestnástich tunajších majstrov odborného výcviku pretavovala v zaujímavé predmety. Kusy plechov, radiátorov, rúr, ale i množstvo rôzneho odpadu, ktoré dizajnéri našli na dvore školy a z ktorého sa tešili ako zo vzácneho pokladu, vďaka ich fantázii začínali žiť svoj druhý život.

Pedagóg Frederick Birse z Glasgow Caledonian University v Škótsku pracoval s pocínovaným plechom. "Keď som ho uvidel, nedalo mi to a pustil som sa do výroby týchto obrazov," ukázal na rôzne poprehýbané kovové štvorce. "Za pomoci lisovacieho prípravku sa snažím nájsť formy pozitív - negatív." Študenti Daniel Ortiz a Grant Mark Davidson vsadili na funkčné objekty, medzi ktorými sa vynímala lampa s otáčavým stolíkom. Zaujali nás i hodiny, ktoré symbolizujú čas strávený v Košiciach.

S pripraveným návrhom pricestovala do Košíc pedagogička Heidi Rappsilberová z Hochschule Wismar v Nemecku. "Model som spracovala z papiera, v reáli je však neupotrebiteľný. Kým papier sa dobre strihal, kovový materiál som nedokázala presne spracovať. Takže musím pošpekulovať nad niečím iným," prezradila. Na vedľajšom dielenskom stole sa nad kostrou budúcej lampy skláňal študent Frank Tessmer. Na vernisáži by sme mali vidieť dve.

Bakalárka Barbora Křížová z Vysokého učení technického v Brne sa práve "piplala" so šupinami pre rybu. "Rada by som nechala prirodzenú farbu kovu, iba ho brúsim, aby vynikol jeho lesk," poznamenala a predstavila aj ďalší rozpracovaný objekt na tému Vitajte v Košiciach. "Ceduľa znázorňuje dva póly, Európu a Áziu, spojenie Východ - Západ, Košice symbolizujú miesto vzájomného obchodu." Téma zaujala aj jej kolegu Pavla Stejskala. Jeho objekt - obraz s hlavným námestím, chrámom Sv. Alžbety a dvadsiatimi dvomi kockami symbolizujúcimi mestské časti, určite neprehliadnete.

Obuda University Budapest v Maďarsku tento rok reprezentovalo ženské kvarteto. K pedagogičkám Ágnes Szűcsovej a Gabrielle Oroszlányovej sa pripojili študentky Villő Kormosová a Judit Sármanyová. Prišli, rovnako ako aj po ostatné roky, s jasnou predstavou. "Máme tu obraz s ekologickou tematikou, ďalej košický kvet, objekt symbolizujúci slobodu, oslovil nás aj košický erb s anjelom, tak tu vzniká aj niekoľko objektov s anjelskou tematikou," krátko referovala za všetkých Villő.

Košičania z Fakulty umení zaujmú každý rok. Bakalári Jozef Repický a Martin Záhumenský vsadili na nábytok. Stohovateľné taburetky, hojdacie kreslo, hojdačka zo starých stoličiek... V každom prípade budú všetky funkčné... Uvidíme na výstave.

Tohtoročný workshop si nenechal ujsť ani doktorand Marián Králik zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý vlani upútal maratóncom zo železa. Figurálnu tvorbu, aspoň podľa toho, čo sme mali možnosť vidieť, neopustil ani tento rok. "Cez figúru sa snažím vyjadriť vnútro človeka," ukázal na ešte horúcu ženskú hlavu, ktorú plánoval umiestniť do kovových kruhov a symbolizovať tak každodennosť života. Ženské torzo, kohútik zo smetiska, svietidlá... To všetko zasa pripravoval študent Peter Doležal. Ako prezradil, ohýbať a zvárať kov je pre neho veľká výzva.

Zaujali sme vás? Ak áno, príďte sa o invenčnosti mladých dizajnérov presvedčiť do STM na Hlavnej ulici v Košiciach. Ak to nestihnete dnes, máte čas do 3. októbra 2011, dokedy výstava trvá. Projekt Metal Inspirations je zaradený do programu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...