Vyhľadávanie:

Kríza v oceliarstve naberá na obrátkach

Kríza v oceliarstve naberá na obrátkach


 

Kríza v oceliarstve naberá na obrátkach. Na žiadosť vlády Veľkej Británie zvolalo luxemburské predsedníctvo Európskej únie na pondelok 9. novembra 2015 stretnutie ministrov členských štátov, aby prediskutovali zhoršujúcu sa situáciu na európskom trhu s oceľou najmä v dôsledku importov z Číny a slabého dopytu. Slovensko na samite zastupoval minister hospodárstva Vazil Hudák. Do Bruselu odcestoval tiež viceprezident U. S. Steel Košice pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslav Kiraľvarga.

Mimoriadne zasadnutie privítala aj Európska oceliarska asociácia Eurofer. Vo svojom vyhlásení z 30. októbra 2015 generálny riaditeľ Euroferu Axel Eggert uvádza: "Na európskom oceliarskom trhu sa zintenzívňuje narastajúci dovoz, pokles cien a strata pracovných miest. Hlavnou príčinou problémov oceliarskeho priemyslu EÚ sú tlaky pochádzajúce evidentne z neférovo obchodovanej čínskej ocele. Čína poháňaná masívnymi prebytkami ocele, dvakrát presahujúcimi celkový dopyt po oceli v EÚ, predáva bezprecedentné objemy ocele na európskom a medzinárodných trhoch za dampingové ceny."

Čínsky export ocele explodoval tento rok na 110 miliónov ton a za posledné dva roky takto zdvojnásobil svoje exportné objemy.

"Dampovaná a dotovaná oceľ z Číny deštruuje priemyselné marže na celej zemeguli; postihujúc zvlášť zraniteľných hráčov na otvorenom trhu EÚ. Vysoké náklady na energie presadzované celým radom národných a EÚ noriem zaťažujú tento sektor v Európe ešte viac," povedal A. Eggert.

Axel Eggert zdôraznil, že, "počas finančnej a hospodárskej krízy stratil tento sektor viac než 80 tisíc pracovných miest, teda 20 percent celkovej pracovnej sily. Bohužiaľ, naša viera v to, že tento trend sa začne obracať, sa v poslednom štvrťroku vytratila, keďže došlo k ďalším stratám minimálne päť tisíc pracovných miest. Tieto straty likvidujú nielen celé komunity, ale nezvratne poškodzujú priemyselný charakter európskeho hospodárstva. Preto prichádza stretnutie Rady ministrov v pravý čas."

Stretnutie ministrov inicioval Sajid Javid, Business Secretary Veľkej Británie, reagujúc na početné oznamy o zatváraní fabrík a prepúšťaní v tejto krajine. EUROFER dúfa, že spomínané stretnutie pomôže nájsť konsenzus v zmysle praktických a promptne implementovateľných noriem, ktoré podporia inovácie, znižovanie nákladov na energie, obmedzia regulačné záťaže a - čo je najdôležitejšie - zabezpečia vyrovnané hracie pole pre európskych výrobcov ocele na medzinárodných trhoch.

"Európsky oceliarsky priemysel sa ocitol na rázcestí," uzavrel A. Eggert. "Toto priemyselné odvetvie má záväzky voči Európe a voči tisíckam oddaných zamestnancov." Naším cieľom, smerom k tvorcom zákonov je, uvádza Eurofer, vykonať čokoľvek, čo zabezpečí udržanie tohto inovatívneho strategického priemyselného odvetvia v Európe. Od EÚ požadujeme núdzový plán, vrátane opatrení opätovného zavedenia férového trhu pre oceliarsky priemysel EÚ, zvýšenia rýchlosti a efektívnosti obranných nástrojov obchodu v EÚ a zamietnutia statusu Číny ako trhového hospodárstva, až kým táto krajina nebude plniť kritériá EÚ. Európska únia zaostáva za ostatnými regiónmi, ktoré si tento problém uvedomili a prijali okamžité opatrenia, napríklad USA, India, Turecko a mnohé ďalšie krajiny.

Európska únia takisto potrebuje vytvoriť energetické a klimatické normy, obzvlášť schému obchodovania s CO2 emisiami, ktorá nebude vytvárať náklady, aké nemusia znášať naši globálni konkurenti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...