Vyhľadávanie:

Krok za krokom

Krok za krokom

V tvorivom priestore Artfarm v Drienovci realizovali ďalší z projektov Spoločne pre región

Tvorivý dom na vidieku alebo po novom Artfarm v Drienovci si jednoducho musíte zamilovať. Dýcha svojou nezameniteľnou atmosférou, priam nabitou kreativitou, a zanecháva v človeku niečo, prečo sa doň túži stále vracať. Vyzbrojí vás energiou, prebudí vo vás pocity krásna a možno aj netušeného talentu. Vlani jeho priestory poslúžili na realizáciu ďalšieho skvelého zámeru. Projekt Krok za krokom oslovil vlani komisiu grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región natoľko, že jeho autori z neziskovej organizácie Romano Kham získali na realizáciu svojho nápadu 2 010 eur. O čo v ňom išlo?

"Našou víziou bolo umožniť deťom a mládeži z miestnej rómskej komunity rozvíjať svoj talent a kreativitu počas tvorivých dielní v Artfarme, kde by sa pod vedením skúsených výtvarných lektorov naučili nové zručnosti a rôzne tvorivé techniky, ktorými by lepšie prejavili vlastné názory a schopnosti. Podarilo sa. Účastníkov sme s pedagógmi drienoveckej základnej školy vyberali spomedzi detí, ktoré sa na hodinách výtvarnej výchovy prejavovali najviac," ozrejmil Vladimír Vološin z Občianskeho združenia Romano Kham, ktoré má za sebou tri roky pôsobenia. Dodal, že o tvorivé dielne a aktivity v Artfarme je v rómskej komunite vždy veľký záujem. Inak tomu nebolo ani vlani, keď spolu s deťmi prišli na tvorivé dielne aj ich súrodenci, priatelia, ba i rodičia. "Boli sme tomu radi, pretože naším cieľom je osloviť vždy čo najväčšiu skupinu ľudí."

Tvorivé dielne sa konali zvyčajne dvakrát do týždňa. Zamerané boli na rozvoj tvorivosti a zvládnutie maľovania akrylovými farbami na papier, ďalej na zručnosť a priestorovú predstavivosť, maľovanie na veľkej ploche, či na prácu s pastelkami, fixom a plastelínou. Všetky dielka, ktoré deti vytvorili, mohli návštevníci Artfarmu priebežne obdivovať. A nielen oni... "V spolupráci so starostom Drienovca Tiborom Kočišom sme vybrali v obci exteriérový priestor na osadenie multifunkčného výstavného objektu. Na jednej jeho strane boli nainštalované práce detí, na druhej strane bola tabuľa na kreslenie farebnými kriedami," uviedol v súvislosti s ďalšou aktivitou projektu Krok za krokom Vladimír Vološin. Konštatoval, že pre miestne rómske deti a mládež bol projekt veľkým prínosom. Je totiž málo pravdepodobné, že sa niekedy dostanú do galérií či múzeí. "Okrem zmysluplne stráveného voľného času bola pre nich účasť v tvorivých dielňach a pobyt v tvorivom priestore Artfarm veľkým zážitkom. O to väčším, že si mohli tvorivé aktivity sami vyskúšať."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...