Vyhľadávanie:

Kto by nepoznal Dom umenia? Teraz máte šancu oživiť jeho krásu

Kto by nepoznal Dom umenia? Teraz máte šancu oživiť jeho krásu

Dobrovoľníci zo železiarní podporia Európske hlavné mesto kultúry 2013

Železiari podajú v roku európskeho hlavného mesta kultúry pomocnú ruku počas májových dní dobrovoľníkov aj kultúrnej inštitúcii. Je ňou Štátna filharmónia Košice a Dom umenia, v ktorom sídli od roku 1968. Budova, ako ju poznáme dnes, s prístavbou v podobe foyer s tanečným parketom, šatňami, sálou na poschodí, bufetmi a salónikmi, stojí na rohu Moyzesovej ulice len od roku 1962. Tam, kde je dnešná koncertná sála, bola synagóga, odtiaľ i názov bužňa, ktorý v spojení s Domom umenia mnohí Košičania stále používajú.

TROCHU HISTÓRIE

V meste bolo kedysi veľa synagóg a modlitební. Ostali len štyri. Neologickú synagógu (synagóga - pôvodom grécke slovo znamená zhromaždenie), o ktorej hovoríme, postavili v rokoch 1926 - 1927 stavitelia bratia Bárkányovci podľa návrhu budapeštianskeho architekta Lajosa Kozmu. Dobová tlač ju prirovnávala k bazilike sv. Štefana v Budapešti. Do synagógy sa zmestilo 1100 ľudí. Galéria na poschodí v tvare gondoly s 500 miestami bola vyhradená pre ženy, muži mali k dispozícii 600 miest na prízemí. Bolo to preto, aby boli myšlienkami pri modlitbách a nie pri krásnych ženách. Nad oválnym pôdorysom siene sa týčila kupola s priemerom 21 a 24 metrov do výšky 18 metrov. Okenné otvory mali vitráže znázorňujúce erby dvanástich židovských kmeňov.

Po II. svetovej vojne sa synagóga využívala aj ako sklad obilia. Začiatkom päťdesiatych rokov synagógu od Židovskej náboženskej obce odkúpil štát. Obnova zo začiatku šesťdesiatych rokov nebola dokončená. Smerom k Moyzesovej ulici mala byť vybudovaná ďalšia časť s promenádou na oboch stranách.

Štátna filharmónia má v Dome umenia domovské zázemie 49 rokov. V roku 1994 získala filharmónia budovu od vlastníka, mesta Košice, do prenájmu na 50 rokov. Pred ôsmimi rokmi bola zrekonštruovaná kupola a strecha Domu umenia. "Obnovu," vraví správca objektu Jaroslav Hantke, "by potrebovala celá koncertná sála, hlavne sedadlá a pódium. Väčší zásah naposledy zažila v roku 1977, keď tu inštalovali vtedy najmodernejší organ v Československu."

ČISTENIE, MAĽOVANIE, RENOVÁCIA I VYSÁDZANIE KVETOV

Sotva by sa našiel človek, ktorý Dom umenia ešte nenavštívil. Okrem koncertov (vynikajúcu akustiku koncertnej sály oceňujú nielen muzikanti, ale aj poslucháči), sa tu koná aj množstvo iných kultúrnych podujatí, na ktorých sa stretávajú vlastne všetky generácie. Žiaci pri výchovných koncertoch, maturanti na stužkových slávnostiach, čerství absolventi vysokých škôl a univerzít na promóciách, dospelí pri tanečných zábavách alebo rôznych umeleckých produkciách, ba aj na svadbách... Vysoká návštevnosť sa podpisuje aj pod výzor interiérového vybavenia objektu. Vynoviť ho je šanca pre dobrovoľníkov z U. S. Steel Košice. A s čím budú môcť počas májovej soboty v Dome umenia pomôcť?

"Vo foyer sa nachádza 60 jednomiestnych, dvojmiestnych a trojmiestnych lavíc a 148 stoličiek, ktoré chceme vyčistiť. Desať žien by si s nimi mohlo hravo poradiť," približuje plány J. Hantke. "Časť dobrovoľníkov by sa presunula do zázemia koncertnej sály, do priestorov starých šatní pre hudobníkov, kde by sme potrebovali vybieliť steny schodišťa." Takže, robota zasa pre zručných chlapov. Na tých čaká tiež vymaľovanie jednej steny vo foyer. Ďalší dobrovoľníci budú pracovať na výmene desiatich mosadzných platní na dverách budovy a úprave kvetinových nádob pri Dome umenia. Už len dodáme, že ruky k dielu priložia aj zamestnanci Štátnej filharmónie Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...