Vyhľadávanie:

Kvalitné projekty v ekonomicky náročnej dobe

Kvalitné projekty v ekonomicky náročnej dobe

Udelili ceny generálneho manažéra pre výskum a vývoj USSE

V uplynulom týždni sme spoznali mená trinástich autorov najlepších projektov v oblasti výskumu a vývoja za rok 2011. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo v prítomnosti viceprezidenta pre technológiu Vladimíra Jacka a generálneho manažéra pre inžinierske činnosti USSE Thomasa J. O'Toole vo štvrtok 23. februára v šikmej zasadačke hlavnej administratívnej budovy.

Jedným zo základných kritérií hodnotenia výskumných úloh, uviedol vo svojom vystúpení generálny manažér pre výskum a vývoj USSE Peter Korytko, bola úspora nákladov. Úspešné projekty priniesli v praxi celkovú úsporu viac ako 26 miliónov eur.

Cenu za 3. miesto si prevzali Gabriel Tréfa a Róbert Matina za riešenie projektu Optimalizácia troskového režimu na kyslíkovom konvertore v USSS. Autori v ňom spracovali úlohu optimalizácie množstva troskotvorných prísad pridávaných do kyslíkových konvertorov v srbskej prevádzke. Od júna 2011 projekt priniesol finančnú úsporu vyše 640 tisíc eur. Druhé miesto obsadil projekt Výskum nových akostí rúrarenských ocelí, ktorý úspešne riešili Ján Semeňák s Vladislavom Jurkom. Vývojom ocele vyššieho radu kvality X70 výskumníci zabezpečili zákazkovú náplň prevádzky Rúrovňa a demonštrovali našu konkurencieschopnosť v tomto segmente na trhu. Prvé miesto získala trojica špecialistov na dynamoplechy Miloš Predmerský, Ján Huňady a Slavomír Hertneky za projekt Výskum nových technologických postupov a nových akostí neorientovaných kremíkových pásov pre elektrotechniku, v ktorom identifikovali nové akosti dynamoplechov pri použití metódy dvojitého žíhania s poklopovým žíhaním pri vyšších teplotách. Výskumná úloha priniesla úsporu v nákladoch viac ako 500 tisíc eur. Druhá časť oceňovania patrila vyhodnoteniu najlepších výskumníkov za rok 2011. Na treťom mieste skončila Jana Bounziová, špecialistka na problematiku žiaruvzdorných materiálov. Druhá priečka patrí Atilovi Drotárovi a výskumníkom roka sa stal Jaroslav Duška.

Špeciálnu cenu za mimoriadny prínos získal projekt Podpora pilotných liniek pre vývoj a optimalizáciu procesov a výrobkov, za ktorým stoja Ľuboš Juhár, Peter Stoľar a Daniel Schön. Výsledky tejto skupiny výskumníkov a vývojárov boli aplikované prostredníctvom projektov riešených pre divízne závody Teplá valcovňa a Studená valcovňa.

"Nesmierne si vážim prácu všetkých ocenených, ale uznanie si zaslúžia aj tí, ktorí si dnes ceny neprevzali, lebo bez vašej spoločnej práce by neboli úspešní ani vaši kolegovia," prihovoril sa účastníkom stretnutia viceprezident pre technológiu V. Jacko. "V tomto roku stoja pred nami nové výzvy. Prežívame ťažké obdobie, pretože v dnešnej Európe je menej spotrebiteľov ocele ako výrobcov. Musíme preto hľadať optimálne riešenia, mať víziu, aby sme boli úspešní. Neviem si predstaviť lepší útvar na hľadanie týchto vízií a cieľov, ako je Výskum a vývoj USSE," dodal na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...