Vyhľadávanie:

Lákadlom maratónu aj firemný beh

Lákadlom maratónu aj firemný beh

Na tlačovej konferencii k MMM predstavili včera niektorých favoritov

Hneď v úvode včerajšej tlačovej konferencie riaditeľ pretekov 83. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach Branislav Koniar informoval novinárov, že ďalším sponzorom MMM sa stáva spoločnosť Herbalife. Táto celosvetová spoločnosť priameho predaja pôsobiaca v oblasti výživy naďalej rozširuje svoje sponzorské aktivity a stáva sa oficiálnym sponzorom Košického maratónu mieru.

Súčasťou tejto udalosti, ktorá sa koná 1. októbra, bude i minimaratón, ktorý v tomto roku ponesie názov Minimaratón Herbalife. Tento minimaratón na 4,2-kilometrovej trati vedie od štartu pred hotelom Slovan cez Hlavnú a Komenského ulicu až ku Krajskému úradu. Tam je obrátka a pretekári sa vrátia späť pred Slovan, kde je cieľ. Podobne ako vlani aj teraz je tento minimaratón i firemný beh 3-členných družstiev pre veľký záujem limitovaný počtom 1500 štartujúcich. Firma Herbalife postaví do firemného behu 12 tímov, ale väčší počet do firemného behu organizátori očakávajú z radov zamestnancov generálneho sponzora MMM z U. S. Steel Košice. Pre rekreačných bežcov z radov našich železiarov je to lákadlom vytvoriť si 3 - členné družstvá a postaviť sa na štart. Prihlásiť sa však musia na webovej stránke: www. kosicemarathon.com. Okrem mena a priezviska je treba nahlásiť osobné číslo zamestnanca a stredisko. Naši kmeňoví zamestnanci sa hlásia bez platby, za nich štartovné zaplatí firma. Organizátori touto akciou sledujú zapojiť do rekreačného behu aj mnohopočetné rodiny s deťmi. Každý štartujúci dostane účastnícke tričko, štart je o 10.07 hodine.

Ako ďalej informoval technický riaditeľ pretekov Emil Rusko, tých 7 minút po oficiálnom štarte MMM je preto, aby sa nestalo to čo v minulosti, že najlepší a najrýchlejší bežci z minimaratónu predbehli ešte na Komenského ulici posledných bežcov na klasickej maratónskej trati. Nastala "zápcha" a chaos, niektorí bežci z minimaratónu sa dostali na druhú časť cesty k obrátke až niekde pri štadióne Lokomotívy. Na tlačovke bola prítomná aj majsterka sveta vo fitnes Marietta Žigalová, ktorá sa priznala, že sa s manželom, synom i dcérou spolu postavia na štart minimaratónu. Ale prezradila tiež, že jej úlohou bude cvičením pomôcť všetkým účastníkom zahriať sa na "prevádzkovú" teplotu. Na Grešákovej ulici bude z pódia 20 minút pred behom predcvičovať ľahšie cviky, aby po prezlečení nešli účastníci minimaratónu rovno zo šatne na štart, ale aby sa rozcvičili a ponaťahovali si svaly. Novinkou 83. ročníka MMM tiež bude účasť bývalej Košičanky, moderátorky športového spravodajstva televízie JOJ, Lenky Hriadeľovej, ktorá bude priebeh maratónu komentovať na stanovišti pred hotelom Slovan.

Riaditeľ pretekov Branislav Koniar v závere predstavil piatich maratóncov, z nich štyria už zabehli maratónsku trať pod 2:15 hod. a dve ženy. Z mužov sa do Košíc vracia vlaňajší víťaz David Maiyo z Kene, ktorý tu vyhral časom 2:16:07 h. Jeho osobák má však hodnotu 2:13:00 h., ktorý dosiahol vlani v Ríme, kde skončil na 10. mieste. Príde tiež jeho krajan Richard Rotich s osobákom 2:14:58 h., ktorý zabehol vlani vo Wroclawi, kde sa umiestnil na 2. mieste. Ďalšími prihlásenými sú Vladzimir Tsiamchyk z Bieloruska, osobný rekord 2:11:38 h. dosiahnutý na maratóne v roku 2004 v Eindhovene, kde skončil na 4. mieste. Poliak Maciej Miereczko s osobným časom 2:14:16 h. dosiahnutým v tomto roku na maratóne v Austine, kde skončil na 3. mieste. K favoritom patrí aj Ian Fisher z Veľkej Británie, ktorého osobák je 2:20:27 h., ale má ambíciu sa zlepšiť. Zo žien prídu víťazka nášho MMM z vlaňajška Edyta Lewandovská z Poľska s osobákom 2:34:18 ešte z roku 2004 v Berlíne a Holly May z Veľkej Británie, ktorá pobeží iba svoj tretí maratón v živote a osobákom 2:44:59 h. z maratónu v Londýne, ktorý bežala v tomto roku. Ku dňu 12. septembra sa počet prihlásených zvýšil na 2538 už aj s 1500 účastníkmi na minimaratóne. Na maratón sa prihlásilo 490 vytrvalcov, na polmaratón 438, korčuliarov na polmaratón 102, vozíčkárov 5 a traja handbikeri.

Už tradične súčasťou Medzinárodného maratónu mieru je aj Košický vodácky maratón. Ako informoval šéf tohto podujatia Karol Vojtaník, uskutoční sa v sobotu 30. septembra na vlnách Hornádu, kde sa už po tridsiaty siedmy raz predstaví vyše sto účastníkov so svojimi plavidlami. Na splave sa zúčastnia aj rodiny s deťmi a iní nadšenci adrenalínového pohybu s plavidlami typu RAFT, čo umožňuje účasť viacerým účastníkom spoločne pádlujúcim v jednej lodi. Súťažiť sa bude o najrýchlejšiu loď z Ružína do Košíc o Putovný pohár DPMK Košice. Už po tretí raz sa prvenstvo pokúsi vybojovať Jakub Štofila a natrvalo tak získať pohár do svojej vitríny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...