Vyhľadávanie:

Ľudia ma poznajú ako vášnivého zberateľa

Ľudia ma poznajú ako vášnivého zberateľa

Koníčkom Mariána Maďorana z divízneho závodu Radiátory a rúry sa stali plechovky

V obývačke Mariána Maďorana to vyzerá ako v malom pivovare. Množstvo súdkov a plechoviek od výmyslu sveta uložených v špeciálne vyrobených drevených policiach dodáva izbe neopakovateľnú atmosféru. Jednoducho, už na prvý pohľad je jasné, že náš kolega z divízneho závodu Radiátory a rúry sa radí k zanieteným zberateľom.

Za nevšedným koníčkom sa skrýva obyčajná prechádzka v lese. "Bol som na hubách a zrazu som zbadal, že sa na zemi povaľuje plechovka od piva. Bola od nemeckého výrobcu. Páčila sa mi, tak som si ju zobral domov a uložil do police," s úsmevom spomína na osudovú "hubačku", ktorá odštartovala zberateľskú vášeň. V tom istom období si M. Maďoran kúpil v obchode ešte jednu plechovku od piva. Po spotrebovaní obsahu ju nevyhodil, ale položil k svojmu prvému exempláru. Vytvoril tak základ budúcej rozsiahlej zbierky. Písal sa rok 2009.

Za päť rokov intenzívneho zháňania sa mu podarilo rozšíriť svoje plechovkové impérium na súčasných 1050 kusov. Nachádzajú sa v ňom plechovky od piva a energetických nápojov výrobcov z dvadsiatich šiestich krajín. "Plechovky si ukladám do políc, ktoré som si nechal vyrobiť na mieru. Aha, tuto sú slovenské, odtiaľ sú české a tamhľa končia maďarské," naznačuje "zasadací poriadok". Skutočne, M. Maďoran, ktorý v našej firme pracuje ako zvárač - opravár, má rozmiestnenie plechoviek dokonale prešpekulované. Základným kritérium členenia je krajina pôvodu. Tým to však nekončí, rozdelené sú aj podľa množstva alkoholu. Od "najslabších" trojpercentných, až po pivá s obsahom alkoholu šesť a viac percent. Plechovky sú starostlivo rozmiestnené aj podľa veľkosti. Jedna bočná stena obývačky je vyhradená pre "nula tridsať trojky", gro zbierky však tvoria "pollitráky". Súčasťou kolekcie sú aj veľké litrové plechovky a ďalšia bočná stena je zas domovom energetických nápojov.

Marián Maďoran zbiera všetko, čo dostať na slovenských pultoch. "Pozorne sledujem, kedy výrobcovia zaradzujú do predaja plechovky s novým dizajnom, alebo predstavia novú edíciu. Okamžite takéto plechovky musím mať. Bez pomoci priateľov a známych by som však takúto rozsiahlu zbierku nemal. V miestnom pohostinstve ma už poznajú ako zberateľa plechoviek. Preto mi ich tam ľudia nosievajú" vysvetľuje obyvateľ Kuzmíc, ktorý sa do tejto obce presťahoval pred vyše rokom z neďalekej Breziny.

Vďaka priateľom a známym nájdete v jeho zbierke aj "exotické" kúsky, ktoré sa v našich zemepisných šírkach nevyskytujú. K najcennejším patria napríklad plechovky od piva z Japonska, Grécka, či Egypta. Stopy k najcennejšiemu exempláru však prekvapujúco vedú na Slovensko. "Mám špeciálnu plechovku, ktorú si nechal vyrobiť jeden náš pivovar pri príležitosti otvorenia prvej "plechovkárne" v Kechneci. Bola to limitovaná séria pozostávajúca len z niekoľkých kusov," ozrejmuje, prečo si plechovku tak cení.

Náš kolega však už vyše štyri roky zbiera aj oceľové obaly väčších rozmerov. Sú to pivné súdky. "To začalo tiež len tak nevinne," smeje sa. "Na svoju štyridsiatku som dostal jeden súdok. Keď bol prázdny, vyložil som si ho na skriňu a postupne mi pribúdali ďalšie. Aktuálne mám dvadsaťjeden súdkov."

O zberateľskej vášni M. Maďorana vedia aj jeho najbližší kolegovia. Sú dohodnutí, že z každej dovolenkovej cesty mu prinesú nejaký plechovkový suvenír. Najviac ho tešia kúsky, ktoré ešte nemá.

Kto si myslí, že M. Maďoran ostane naveky len pri plechovkách a súdkoch, veľmi sa mýli. Dôkazom je zatiaľ "mikro" zbierka rozrastajúca sa na skrinke vedľa televízora. Sú to malé fľaštičky značkových destilátov s objemom 0,04 litra. "Je to len začiatok. Počkajte, keď prídete nabudúce," šibalsky poznamená na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...