Vyhľadávanie:

"Ľudia sú tu priateľskí a čestní."

"Ľudia sú tu priateľskí a čestní."

Pri návšteve vlasti svojich predkov neobišli ani oceliarsku spoločnosť v Košiciach

Hoci im vek už postriebril vlasy a krok stratil silu a razanciu, neváhali sadnúť do lietadla a prekonať niekoľkotisícovú vzdialenosť, aby spoznali krajinu svojich predkov. Pre väčšinu z dvadsaťtri amerických Slovákov, ktorí v druhej polovici augusta navštívili našu krajinu, to bola prvá cesta do vlasti, ku ktorej ich viažu rodinné korene. "Návrat domov" sprostredkoval už po siedmy raz honorárny konzul Slovenskej republiky v Pennsylvánii Joseph T. Senko. S manželkou Albínou sú dušou ciest, pri ktorých neobchádzajú ani našu spoločnosť. K oceliarstvu majú blízko. Otec Josepha Senka pracoval dlhé roky v pittsburskej hute a s hutníctvom bolo a stále je v Pittsburghu prepojených mnoho rodín. Pred niekoľkými dňami sme ich medzi sebou privítali už ako starých známych po tretí raz.

"Pochodili sme celé Slovensko, boli sme v Bratislave, Trenčianskych Tepliciach, Vysokých Tatrách, ale i v Čechách v Prahe," priblížili program dvojtýždňového pobytu v Európe manželia Senkoví. "Časť členov našej skupiny, ktorú tvorí už druhá generácia Slovákov, ktorí odišli do Ameriky za prácou, sa rozišla aj k svojim príbuzným. Sú tu ľudia, ktorí to všetko vidia po prvý raz, ale máme medzi sebou aj manželský pár, ktorý je s nami na Slovensku po tretí raz."

Robert Keithly z Michiganu súhlasne prikyvuje. "Manželka je pôvodom Slovenka a na návšteve tu bola už osemkrát, ja šesťkrát a s Josephom Senkom už tretí raz. Momentálne je u rodiny na Myjave a ja mám možnosť zisťovať, čo tu máte nové. Je toho dosť, vnímam zmeny, ktoré sa udiali od mojej prvej návštevy podniku." Dobré dojmy si pán Keithly odniesol domov nielen z oceliarskej spoločnosti, ľutoval hádam len to, že areál podniku videl iba z okienka autobusu, viac by sa mu páčilo pozrieť si prevádzky zvnútra, ale i z kontaktov s našincami. "Ľudia sú tu priateľskí, čestní, o čom som sa presvedčil pri platení v obchodoch. Keďže nepoznám vaše peniaze, vždy som ponúkol za hrsť mincí i papierových bankoviek a nestalo sa mi, aby som neplatil toľko, koľko som mal." S úsmevom nezabudol, už po slovensky, pripomenúť ďalšiu slovenskú prednosť: "Dobré pivo."

Hoci išlo iba o krátky, sotva trojhodinový pobyt, hostia ho využili naplno. Doslova v paľbe zvedavých otázok sa ocitol generálny manažér U. S. Steel Košice pre bezpečnosť Karl Kocsis, ktorý návštevníkom priblížil organizáciu a výrobný program U. S. Steel Corporation, činnosť jej košickej a srbskej prevádzky i aktivity spoločnosti smerom k obyvateľom mesta, regiónu i Slovensku. Jeden z konkrétnych projektov, ktorý je naplnením spolupráce firmy s akademickou obcou v oblasti vzdelávania, mali možnosť vidieť v reáli. Po krátkej prehliadke spoločnosti boli účastníkmi vernisáže diel mladých dizajnérov, ktoré vznikli počas workshopu Inšpirácie v kove.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...