Vyhľadávanie:

Majstrovstvo mladých talentov

Majstrovstvo mladých talentov

Medzinárodná klavírna súťaž pozná víťazov

Súťaž
Víťazka 3. kategórie medzinárodnej klavírnej súťaže Košice 2005 Kristína Stepasjuková z Moravskej Třebovej. Svoje majstrovstvo predviedla na koncerte víťazov v uplynulú nedeľu.

Slávnostným odovzdávaním cien a koncertom víťazov vyvrcholilo v uplynulú nedeľu štvordňové stretnutie mladých klavírnych talentov, ktoré sa zišli v našom meste v dňoch 14. - 17. apríla na IX. ročníku medzinárodnej klavírnej súťaže Košice 2005. Podujatie určené pre deti do 15 rokov pripravili Ministerstvo školstva SR a Základná umelecká škola M. Hemerkovej v Košiciach.

Deviaty ročník podujatia bol podľa odbornej poroty, na čele s umeleckým riaditeľom súťaže, košickým rodákom profesorom Petrom Toperczerom, stretnutím vynikajúcich mladých klaviristov. Bol tiež príležitosťou oboznámiť sa s klavírnymi školami, stretnúť sa s kolegami a vymeniť si skúsenosti. Výkony mladých interpretov vyzdvihla aj riaditeľka ZUŠ M. Hemerkovej na Hlavnej 68 Magdaléna Rokická. Práve takéto súťaže potvrdzujú opodstatnenosť základných umeleckých škôl, ktoré v súčasnosti prežívajú existenčnú krízu. Vysoký medzinárodný kredit podujatia ocenil v pozdravnom liste prezident SR Ivan Gašparovič.

Do súťaže sa prihlásilo 48 detí z Arménska, Chorvátska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Srbska - Čiernej Hory, Ukrajiny a Slovenska. V nedeľu dopoludnia predviedli v Dome umenia svoje majstrovstvo traja najlepší z každej kategórie. Prví piati z každej kategórie si prevzali diplomy a ceny, ktoré im venovali organizátori a sponzori súťaže.

V I. kategórii najmladších detí do 11 rokov zvíťazil Jakub Sládek z Klobouk u Brna v Českej republike. Druhá bola Anna Obbágy z Maďarska, tretí skončil Nikola Dragosavac z Srbska - Čiernej Hory, štvrté miesto patrí Danici Dujakovic zo Srbska - Čiernej Hory a piate miesto Erikovi Czakóvi z Maďarska.

V II. kategórii, do 13 rokov, boli najúspešnejší: Daniel Lebhardt (1. miesto) z Maďarska, Kateřina Ondrušíková (2. miesto) z ČR, Daša Plazinić (3. miesto) zo Srbska - Čiernej Hory, Kristína Gyöpösová (4. miesto) zo Slovenska, Ivett Gyöngyösi (5. miesto) z Maďarska.

Medzi súťažiacimi vo veku do 15 rokov, ktorí tvorili III. kategóriu, uspeli najlepšie Kristina Stepasjuková z Českej republiky, ktorá získala 1. miesto, 2. miesto obsadila Marianna Dadašian z Ukrajiny, tretí skončil Adam Farana z Českej republiky. Na štvrtom mieste sa umiestnila Mária Hočová zo Slovenska a na piatom Lesja Lozicka z Ukrajiny.

Všetkých spomínaných odmenila U. S. Steel Košice vecnými cenami - zlatými retiazkami, ktoré im odovzdala manželka prezidenta U. S. Steel Košice Phyllis Navettová. Ďalší, X. ročník súťaže, sa uskutoční o dva roky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...