Vyhľadávanie:

MAKROBIOTIKA - cesta k zdraviu

MAKROBIOTIKA - cesta k zdraviu

Poznáte makrobiotiku? Kto by ešte nepočul o vede orientovanej na zdravú vyváženú výživu, ktorá sa stala dokonca životným štýlom? Makrobiotický stravovací systém, potvrdzujú odborníci, upravuje a vytvára silný imunitný systém, ktorý chráni človeka pred chorobami. Makrobiotici sa teda tešia pevnému zdraviu, sú telesne i duševne harmonizovaní, harmonicky pôsobia na svoje okolie, nevytvárajú napätie, zlé vzťahy, neznášanlivosť.

Z médií sa dozvedáme, že chorobnosť ľudí, deti nevynímajúc, stúpa prakticky pri každej diagnóze. Je to následok nezdravej životosprávy a nezdravého životného štýlu. Stravovacie návyky treba zmeniť. Makrobiotika je cesta k zdraviu. Vážme si preto skutočnosť, že makrobiotickú stravu podávajú v závodnej jedálni Vstupný areál USSK už vyše dvadsať rokov. Odporúčam využívať túto jedinečnú ponuku a snažiť sa makrobioticky stravovať aj doma, aby sme nadobudli pevné a trvalé zdravie, ktoré je nevyhnutné pre plnohodnotný život v každom veku.

Trvanlivé potraviny a doplnky pre makrobiotiku, ako aj makrobiotickú literatúru nájdete v predajniach zdravej výživy a alternatívnej medicíny. Ponúkam príklad makrobiotického taniera.

1 - obilie v celých zrnách (minimálne 50 % stravy)
2 - strukoviny a morské riasy alebo divo rastúce zeleniny (10 % stravy)
3a - zelenina tepelne spracovaná (20 % stravy)
3b - zelenina prírodne kvasená alebo surová (do 5 % stravy)
4 - zeleninová polievka so sójovou omáčkou alebo sójovou pastou (min. 5 % stravy)
5 - ostatná potrava (nápoje, ryby 3 x v týždni, makrobiotické múčniky s ovocím domáceho pôvodu, občas orechy a semená, ovocie, najmä tepelne upravené, sójové syry, vajcia raz týždenne v zime a raz mesačne v lete, výrobky z celozrnnej múky. To všetko môže predstavovať až 10 % stravy podľa voľby a ročného obdobia.


A na záver jedna z mnohých obmien makrobiotického jedla.

Polievka: zeleninová (mrkva, petržlen, kel, karfiol) s krúpami a sójovou omáčkou.

Makrobiotický tanier: ryža natural s pohánkou, tepelne spracovaná zelenina (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľa), kyslá kapusta, reďkovka, huby, šošovica s morskými riasami. Makrobiotické polievky a taniere môžu mať veľa variantov podľa výberu a zastúpenia rastlinných potravín a príchutí či doplnkov. Takže maktrobiotická strava sa dá pripraviť veľmi chutne a pestro.

Nápoj: nesladená obilninová káva s odvarom z pokrájaného jablka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...