Vyhľadávanie:

Maľuje pre radosť

Maľuje pre radosť

Pantlička a Vernisáž priniesli Miroslavovi Kotorovi úspech v celoštátnej súťaži neprofesionálnych výtvarníkov

Ako projektant začínal s ceruzkou pri dos­ke a ťahal čiary na technických výkresoch, neskôr ju vymenil za počítačový grafický program. Tvorivé oko a schopnosť vnímať v obrazoch začal v roku 2011 uplatňovať ako neprofesionálny výtvarník. Jeho diela majú úspech nielen medzi priaznivcami a spoluobčanmi z Kostolian a Družstevnej pri Hornáde, kde žije, ale aj u odborníkov. V tomto roku získal Miroslav Kotora ocenenie na 55. ročníku celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2018. Jeho dva oleje s názvom Pantlička a Vernisáž videli diváci vo finále medzi najlepšími.

Do súťaže bolo prihlásených 374 diel od 217 autorov z ôsmich slovenských krajov, ktoré prešli postupovými kolami. Odborná porota odporučila vystaviť 146 diel od 114 autorov. Navrhla udeliť jednu hlavnú cenu, 11 cien a 17 čestných uznaní spolu v piatich kategóriách. V kategórii autorov vo veku od 25 do 60 rokov udelila šesť cien bez určenia poradia. Jednu z nich získal  Miroslav Kotora, ktorý pracuje ako projektant v prevádzke technickej podpory a plánovania dcérskej spoločnosti RMS.

„Odmalička ma ťahalo ku kresleniu. Ujo Jozef Sabol bol maliar, dlhé roky pracoval aj na propagačnom oddelení VSŽ v Dome odborov. S ním som viedol debaty o obrazoch, ktoré vytvoril, zaúčal ma, pri ňom som maliarsky vyrástol. Hoci som sa vydal cestou technického kreslenia, schopnosť držať v ruke ceruzku, štetec, mi zostala,“ vracia sa k svojim výtvarným začiatkom Miroslav Kotora. „Najradšej maľujem olejom. Farby sa lepšie prekrývajú, dajú sa dobre miešať, aj farebnosť je výraznejšia, no práca si vyžaduje viac času. Ale ani akryl mi nie je cudzí. Niektorí znalci umenia mi radia, aby som sa mu venoval.“

Miroslav Kotora je všestranný, začínal krajinkami, lebo práve na nich sa najlepšie učí. Neskôr pribudli zátišia, portréty, košické či kostolianske motívy. „Teraz skôr prechádzam na postavy, príbehy, ktoré sú okolo mňa. Snažím sa zachytiť atmosféru. Také sú Vernisáž, aj Pantlička, za ktoré som bol ocenený,“ priznáva sa výtvarník. „V prvom rade maľujem pre radosť, lebo ma to baví. Keď sa pustím do obrazu, každý deň musím pridať zopár ťahov, aby som bol spokojný.“ Donedávna preferoval krajinársku tvorbu, ale priatelia skonštatovali, že už je jej veľa, a to ho povzbudilo, aby začal robiť aj niečo iné. „Figurálne motívy, kompozície postáv s určitým dejom, to je teraz moja inšpirácia. Historka, dejová zá­pletka, aby divák mohol premýšľať, čo bolo mojím podnetom.“

Ocenené diela Miroslava Kotoru budú súčasťou výstavy prác z celoslovenskej súťaže Výtvarné spektrum 2018, ktorú môžete vidieť v Art pointe vo Výmenníku na Štítovej ulici na sídlisku Terasa od 30. novembra do 6. decembra tohto roku. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...