Vyhľadávanie:

Máte doma veci, ktoré nepotrebujete? Dajte im druhú šancu

Máte doma veci, ktoré nepotrebujete? Dajte im druhú šancu

Pomôžeme charitným centrám a neziskovým organizáciám

Prerieďte šatstvo vo svojich skriniach a tričká, nohavice, tepláky, či iné kúsky odevov, ktoré ste nemali na sebe už niekoľko sezón, darujte. Pri jarnom upratovaní nepochybne objavíte doma ďalšie veci, ktoré vám zaberajú zbytočne miesto a vy ich už nepotrebujete. Nevyhadzujte ich, nech neskončia v koši, či kontajneri. Máte jedinečnú príležitosť dať im druhú šancu.

Ak sa rozhodnete do zbierky užitočných vecí pre charitné centrá a neziskové organizácie zapojiť, budete mať na to dva dni. V piatok 13. mája od 12:00 do 18:00 a v sobotu 14. mája od 8:00 do 15:00 ich budete môcť priniesť na dve miesta – do OZ Jeseň života na Tr. SNP 24 vedľa obchodného centra Lunik II a do Domu pokojnej staroby na Južnej triede 2 v Košiciach. Sú ľudia, ktorí vám za ne budú vďační a ktorým sa určite zídu.

Nesporne tomu bude tak aj v prípade klientov neziskovej organizácie ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj, ktorá pôsobí na Slovensku už štrnásty rok a ktorá poskytuje služby sociálne odkázaným ľuďom. Podľa slov jej riaditeľky Slávky Mačákovej potrebujú šatstvo, obuv, rôzne anglické knihy a učebnice angličtiny a školské potreby pre deti, pre dospelých topánky, tenisky, kroksy, vetrovky, opasky, kabelky a staršie cestovné tašky.

Darované veci ocenia aj v neziskovej organizácii Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach, ktorá prevádzkuje útulok i nocľaháreň pre ľudí bez domova a ktorú vedie kňaz Peter Gombita. Dnes tu nachádza útočisko približne dvesto ľudí. Mnohí z nich sa nevedia „vyhrabať“ z problémov, do ktorých sa dostali. Či už sami alebo im k nim niekto pomohol, niektorí klesli až na dno a nikto ich nechce. V Oáze im pomáhajú, aby nemuseli žobrať, pozviechali sa, mohli dôstojne žiť a hlavne postaviť sa na vlastné nohy. „Veľmi sa nám zíde čistá pánska i dámska spodná bielizeň, odevy, posteľná bielizeň, uteráky, utierky, prikrývky, topánky, a to aj väčšie čísla, pracovné odevy, drevo, palety, vykurovacie telesá a rôzny stavebný materiál vrátane strešnej krytiny i pracovné nástroje – kladivá, skrutkovače, motyky, hrable, rýle. Využiť vieme aj zeleninové priesady,“ uviedla terapeutka Jarmila Repovská.

Pomoc košických oceliarov príde rovnako vhod Arcidiecéznej charite Košice, ktorá v oblasti sociálnych, zdravotníckych, humanitárnych a vzdelávacích služieb pôsobí od roku 1992. Svoje služby poskytuje starým, chorým, opusteným, bezdomovcom, osamelým rodičom, odchovancom detských domovov, sociálne odkázaným, občanom so zdravotným postihom a mnohým iným. Veronika Hotová konštatovala, že pre svojich klientov rovnako potrebujú odevy a obuv, nie však kostýmy, spoločenské šaty či lodičky, ale napríklad pre dospelých skôr rifle, športové oblečenie, uteráky, plachty, kuchynské potreby, pracovné náradie, a tiež detské oblečenie.

My už len dodajme a pripomeňme, to, čo by malo byť samozrejmosťou, že adresáti našej pomoci budú vďační za zachované, nepoškodené a čisté odevy. Ak chcete do zbierky prispieť napríklad zeleninovými priesadami, treba ich priniesť do OZ Jeseň života. V prípade objemnejšieho materiálu (napr. stavebného) prekonzultujte miesto doručenia s koordinátorkou tejto dobrovoľníckej aktivity S. Tvrdoňovou na tel. čísle 673 4915, 0917 704 467.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...