Vyhľadávanie:

Máte ešte mesiac na to, aby ste sa rozhodli, komu pomôžete

Máte ešte mesiac na to, aby ste sa rozhodli, komu pomôžete

Do 14. apríla 2015, keď organizátori Dní dobrovoľníkov U. S. Steel pre Košice spustia prihlasovanie, máte čas premyslieť si a rozhodnúť sa, ktorú zo štrnástich partnerských organizácií počas deviateho ročníka firemného dobrovoľníckeho podujatia 15. a 16. mája 2015 podporíte. V nasledujúcich vydaniach Ocele východu vám postupne prinesieme podrobnejšie informácie o tom, aká práca na nás v jednotlivých subjektoch, ktorým sa chystáme pomôcť, čaká. V tom dnešnom pripomíname tradičné aktivity - Hutnícku kvapku krvi i zbierku užitočných vecí pre charitné centrá a neziskové organizácie.

Dajme šancu životu

Vedeli ste, že dospelý človek má približne päť a pol litra krvi, čo predstavuje asi osem percent jeho hmotnosti? Že krv má rôzne odtiene červenej farby i svoje charakteristické chemické zloženie, ktoré sa však dokáže rýchlo meniť, čo závisí od rôznych faktorov? Že darovať krv môže 25 percent jedincov z celkovej ľudskej populácie a že na samotnom darcovstve sa podieľa, podľa dostupných údajov, len dva až sedem percent obyvateľstva? Že asi 75 percent krvi sa nachádza v žilách človeka, 20 percent je v tepnách a 5 percent vo vlásočniciach? Čo myslíte, kto patril medzi prvých darcov krvi? Tipovali by ste na zamestnancov nemocníc a vojakov? Alebo vám nepovieme skutočne nič nové, keď pripomenieme, že prvým lekárom, ktorý uskutočnil úspešnú transfúziu krvi, bol Košičan, chirurg prof. Ján Kňazovický? Mnoho ešte, ako laici, nevieme o najdrahocennejšej tekutine na svete. Jedno však určite. Ľudský život bez nej nie je možný. Klobúk dole pred všetkými dobrovoľnými darcami krvi. Ich počiny zachránili nespočetné množstvo ľudských životov po celom svete. Zaslúžia si náš obdiv i podporu. Aj vďaka nim sa veľa úrazov či nehôd obišlo bez obetí, tisícky operácií sa skončili šťastne. A pri tom ide o úplne jednoduchý humánny krok. Ak ste pravidelným darcom krvi, podporte svojou účasťou našu Hutnícku kvapku krvi. A ak ste to doteraz ešte neskúsili, príďte ju ako prvodarca podporiť. Dáte šancu životu. Možno ju raz budete potrebovať aj vy.
V Hematologicko-transfúziologickom oddelení šačianskej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice majú s realizáciou Hutníckej kvapky krvi dlhoročné skúsenosti. Nečudo, veď tamojší zdravotnícky personál spolu s lekármi a primárkou Annamariou Bratkovou sa bude na tejto tradičnej dobrovoľníckej aktivite košických oceliarov podieľať už po deviaty raz.
"Prvých darcov, ako je to u nás už bežné, privítame v piatok 15. mája o šiestej hodine ráno, predpokladáme, že k nám budú prichádzať priebežne. My budeme pripravení, veríme, že celá akcia zdarne prebehne. Pre darcov krvi budeme mať k dispozícii štyri odberné lôžka, takže všetko by malo ísť ako po masle," uviedla vrchná sestra hematologicko-transfúziologického oddelenia Edita Petrášová.

Aj v charitných centrách čakajú na našu pomoc

Určite sa aj vo vašej domácnosti nájdu pre vás už zbytočné veci, ktorých ste sa síce dávnejšie hodlali nadobro vzdať, veď ich už nepoužívate a len zaberajú miesto, no je vám ľúto ich len tak vyhodiť do kontajnera a na smetisko. Teraz je tu príležitosť podať ich ďalej, prevetrať svoje skrine, police, pivnice. A navyše urobiť radosť, a vedzte že veľkú, najmä ľuďom a klientom partnerských neziskových organizácií, ktorým vaše veci ešte dobre poslúžia. Pomôžu nám ich pozbierať i pretriediť, aby všetky našli toho správneho adresáta, naši bývalí kolegovia, dnes dôchodcovia z Občianskeho združenia Jeseň života, ktorí takto ochotne podávajú pomocnú ruku počas dobrovoľníckych dní už od samého začiatku ich organizovania. No zapoja sa aj ďalší dobrí ľudia, pre ktorých je charita poslaním i zmyslom života.

Empatii a pomoci košických hutníkov sa veľmi potešia v neziskovej organizácii Oáza - nádej pre nový život v Bernátovciach, kde v súčasnosti nachádza útočisko vyše stopäťdesiat ľudí bez domova. "Zídu sa nám všetky trvanlivé potraviny - ryža, cestoviny, strukoviny, ale aj rôzne konzervované jedlá a polievky vo vrecúšku," naznačil kňaz Peter Gombita, ktorý sa bezdomovcom venuje už niekoľko rokov. "Uvítame aj uteráky, utierky, posteľnú i spodnú bielizeň, ponožky, deky, oblečenie, pánsku i dámsku športovú obuv, hygienické a toaletné potreby," vyrátal najakútnejšie potreby strediska. Určite by tu tiež vedeli zužitkovať i rôzny stavebný materiál - dosky, kvádre, cement, omietkovú zmes tehly, dlaždice, ale rovnako tiež chladničky, práčky či iné domáce elektrospotrebiče. "Ak by bol problém s dopravou, môžeme si vo výnimočných prípadoch prísť po nadrozmerný materiál aj sami," doložil. (Sprostredkovateľkou bude koordinátorka dobrovoľníckej aktivity, pozn. red.)
Občianskemu združeniu ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj, ktoré prevádzkuje na východnom Slovensku desať komunitných centier, okrem iných aj v Šaci a vo Veľkej Ide, pomôžu pri rozvíjaní verejno-prospešných aktivít darované hračky, spoločenské hry, rozprávkové a iné detské knižky i gumené detské prezuvky. Dvom Domovom na polceste v Prešove i Košiciach, ktoré sa venujú mladým dospelým po odchode z detských domovov, zasa oblečenie pre chlapcov, mladých mužov, dievčatá, mladé ženy, chlapčenské oblečenie pre novorodenca i dvojročné dievčatko, hračky, detské knihy, kočík pre dve osoby a trvanlivé potraviny.
Arcidiecézna charita Košice pre svojich klientov v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach i v Krízovom centre pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi potrebuje, ako uviedli Alica Štarková i Veronika Hotová, posteľnú a pánsku i dámsku spodnú bielizeň, oblečenie, nohavice, uteráky, ponožky, deky, športovú obuv, hygienické potreby a trvanlivé potraviny. Pomôžete?
Netreba hádam zdôrazňovať, aby odevy, obuv, spodná, či posteľná bielizeň, ktorou do zbierky prispejete, boli čisté a zachované.
Pripomíname, že zbierka bude, ako už tradične, trvať dva dni. Uskutoční sa v piatok 15. mája 2015 v OZ Jeseň života, Tr. SNP 24, Košice (vedľa obchodného centra Lunik II) a v Dome pokojnej staroby, Južná trieda 2, Košice, a to od 12:00 do 18:00. V sobotu 16. mája sa môžete do nej zapojiť na rovnakých miestach, no v inom čase - od 8:00 do 15:00.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...