Vyhľadávanie:

Materiál využili na opravu komunikácií

Materiál využili na opravu komunikácií



Umelé hutné kamenivo z U. S. Steel Košice poslúžilo na verejný účel aj v Kráľovciach

Košická oceliareň v pomoci obciam neustáva ani v tomto roku. Každý týždeň opúšťajú brány fabriky nákladné autá naložené desiatkami ton umelého hutného kameniva z vysokopecnej trosky a mieria do obcí Košického i Prešovského kraja, ktoré tento materiál, za symbolickú cenu, zužitkovávajú pri výstavbe ciest, rekonštrukcii chodníkov, výstavbe ihrísk a mnohých ďalších rozvojových programov. Šetria pri tom obecný rozpočet i životné prostredie a aj vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá v priebehu troch predchádzajúcich rokov vyexpedovala obciam bezmála 256 tisíc ton umelého hutného kameniva, je život v nich lepší a krajší. V našom seriáli mapujúcom využitie tohto materiálu pokračujeme aj v tomto roku.

Pomoc U. S. Steel Košice vo forme umelého hutného kameniva putovala tohto roku aj do Kráľoviec. V neveľkej obci, ktorá sa nachádza v údolí rieky Torysa medzi mestami Košice a Prešov, majú rozbehnutých niekoľko projektov. "Niektoré sú ešte v štádiu posudzovania, veríme však, že nám ich úrady čo najskôr schvália. Chceme rekonštruovať miestny potok a zatepliť telocvičňu," vyratúva časť z nich starosta Radoslav Šimko, ktorý je prvým mužom Kráľoviec už tretie volebné obdobie. Na miestny rozvoj pred piatimi rokmi využili aj eurofondy, z ktorých si opravili miestne komunikácie.

V obci sa nachádzajú všetky inžinierske siete až na kanalizáciu. Jej funkciu čiastočne plní čistiareň odpadových vôd, ktorú využívajú od roku 2012. Pri nej nachádzame aj naše umelé hutné kamenivo. "Váš materiál sme použili hlavne v okolí "čističky". Doteraz k nej viedla nespevnená cesta, vysypali sme ju preto kamenivom. Vyzerá to omnoho lepšie," konštatuje starosta a vzápätí dodáva, že keď sa vyskytne príležitosť, o ďalšie umelé hutné kamenivo budú mať určite záujem. "Ak by sme mali kupovať na posyp iný materiál, vyšlo by nás to neporovnateľne drahšie. Preto sme za vašu pomoc nesmierne vďační," úprimne hovorí starosta, ktorý predtým niekoľko rokov v obci podnikal. Ako ďalej poznamenáva, uplatnenie kameniva nevidí len pri čistiarni odpadových vôd. Ešte nerozsypané fúry materiálu sa nachádzajú pri lesnej ceste za obcou. V najbližšej budúcnosti ju chcú rekonštruovať a na zásypy použijú práve naše kamenivo. Do Kráľoviec doteraz putovalo bezmála päťsto ton materiálu rôznych frakcií.

V obci by sa zišli aj ďalšie fúry. Napríklad pri úpravách prístupových ciest v časti, kde sa realizuje bytová výstavba. Podľa starostu sa v obci budujú väčšinou Košičania, miestni mladí sa naopak sťahujú za prácou do mesta. "Príležitostí tu veľa nemáme, už u nás nefunguje ani družstvo." V Kráľovciach, ktoré nesú meno po uhorskom kráľovi Karolovi Róbertovi I, momentálne žije 1100 obyvateľov. Tento panovník si pred pamätnou bitkou pri Rozhanovciach v roku 1312 proti Omodejovcom, založil v obci vojenský tábor. Jeho prítomnosť je príznačná aj v erbe. Okrem tradičného slovanského stromu lipy, sa v ňom nachádza aj kráľovská koruna. Miestna kronika hovorí, že prvá zmienka o obci sa objavila pred vyše 750-timi rokmi.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...