Vyhľadávanie:

Matt R. STORY, generálny manažér pre inžinierske činnosti

Matt R. STORY, generálny manažér pre inžinierske činnosti

· Ako vnímate dobrovoľníctvo?
- Myslím, že definovať prácu dobrovoľníkov je jednoduché. Znamená to časť svojho času obetovať pomoci iným. Americký životný štýl je veľmi rýchly a väčšinou je zameraný na seba a svoju rodinu. Čas patrí k tým zdrojom, ktoré je ťažké získať a je to práve to, čo musíte využiť, ak sa chcete venovať akejkoľvek dobrovoľnej činnosti.

· Ako funguje dobrovoľníctvo v USA? Aké s ním máte skúsenosti?
- Podľa mojich skúseností dobrovoľnícku prácu organizujú neziskové organizácie, ktoré založili na to, aby sa venovali špecifickému typu potrieb v rámci komunity, alebo ju organizuje cirkev, ktorá nabáda svojich členov, aby sa zúčastnili na rozličných dobrovoľníckych aktivitách. Všetky moje osobné skúsenosti s dobrovoľníctvom sa spájajú s členstvom v cirkevnej komunite. Cirkev často poskytuje dobrovoľníkov neziskovým organizáciám.
Pokrýval som strechy pre Habitat for Humanity (Domov humanity), čo je organizácia, ktorá zabezpečuje bývanie pre sociálne slabé rodiny. Podieľal som sa tiež na príprave a podávaní stravy pre bezdomovcov, doručovaní jedla pre sociálne slabé rodiny na Deň vďakyvzdania a príprave vianočných darčekov v rámci podobného projektu, akým je stromček prianí tu v Košiciach. Najmimoriadnejšou činnosťou, na ktorej som mal česť podieľať sa, bola, vždy jeden večer v mesiaci, starostlivosť o deti v rodinách, ktoré si vyžadovali špeciálnu opateru. Rodičia takýchto detí sú mimoriadne silní a celý svoj život venujú starostlivosti o ne. Raz do mesiaca moja cirkev zabezpečovala starostlivosť pre celé rodiny. Rodičia nielen detí so špeciálnou starostlivosťou, ale aj zdravých detí, mohli mať večer pre seba. Niektorí ho využili na návštevu reštaurácie, iní kina, alebo išli jednoducho domov, kde sa mohli v pokoji porozprávať.
Nezáleží na konkrétnom projekte, na ktorom som sa zúčastnil - vždy máte radosť, keď máte možnosť dať inému pocit, že je dôležitý a že niekomu na ňom záleží, aj keď je to len na krátky čas. Zároveň si uvedomíte, koľko šťastia sa dostalo vám.

· Zapojíte sa do projektu Naše Košice?
- Na tohtoročnom podujatí sa plánujem zúčastniť spolu s manželkou. Chystáme sa pomáhať v ZOO, aby sa naše dve deti, vo veku päť a sedem rokov, mali čomu venovať, kým my budeme pracovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...