Vyhľadávanie:

MAZAK - ďalší investor na východe

MAZAK - ďalší investor na východe

V areáli U. S. Steel Košice oficiálne otvorila svoju prevádzku spoločnosť na výrobu zinkových zliatin

Tlačovka
O zámeroch spoločnosti informovali novinárov (zľava) generálny riaditeľ MAZAK LIMITED U.K. a MAZAK SLOVAKIA, s.r.o. Jonathan Hill, viceprezident MFC Ian Rigg, generálny manažér Martin Varínsky, generálny riaditeľ SARIO Roman Kuruc a výkonný viceprezident U. S. Steel Košice pre strategické implementácie Anton Jura.

V priebehu jedného mesiaca ohlásili otvorenie svojich prevádzok v Košiciach dve zahraničné spoločnosti. Prvou bola 4. októbra belgická spoločnosť Jonckheere, druhou 27. októbra firma MAZAK LIMITED z Veľkej Británie. Obidve našli priaznivé podmienky na podnikanie na východe Slovenska vďaka spolupráci s Centrom ekonomického rozvoja (EDC) U. S. Steel Košice i Slovenskou agentúrou rozvoja investícií a obchodu (SARIO).

Spoločnosť MAZAK sa orientuje na výrobu zinkových zliatin, zinkových oxidov, fosfátov a prachov. Firma zásobuje svojimi produktmi západnú Európu, Ďaleký východ a Čínu. Po otvorení prevádzky MAZAK SLOVAKIA, s.r.o., ktorá je prvou zahraničnou investíciou spoločnosti mimo Veľkej Británie, sa jej možnosti exportovania rozšíria na východ Európy.

V umiestnení prevádzky v Košiciach vidí generálny riaditeľ MAZAK LIMITED U. K. a MAZAK SLOVAKIA, s. r. o. Jonathan Hill potenciál pre rast. Súvisí s rozvojom automobilového priemyslu, výrobou ocele, príležitosťou dodávať zákazníkom v okolitých krajinách a tiež firmám, ktoré majú záujem etablovať sa na Slovensku.

MAZAK SLOVAKIA zriadila svoju výrobňu v areáli U. S. Steel Košice. Osadenstvo spoločnosti tvoria výlučne slovenskí pracovníci. Firma pod vedením generálneho manažéra Martina Varínskeho zamestnáva dvadsať ľudí, do roku 2006 sa ich počet zdvojnásobí. Zdvojnásobiť by sa mala i produkcia. Počas rok trvajúcej skúšobnej prevádzky vyrobili v košickej prevádzke každý mesiac tisíc ton ingotov, ktoré exportovali do viac ako desiatich krajín. Prvým zákazníkom spoločnosti bola firma Hobes Slovakia v Trebišove. K najväčším klientom patria tlakové zlievarne v Poľsku, Maďarsku, Českej republike, Rakúsku, Rumunsku, Turecku a Číne. Zinkovú zliatinu pre potreby pozinkovacej linky odoberá i U. S. Steel Košice.

Hlavný akcionár a vlastník firmy MAZAK LIMITED viceprezident MFC Ian Rigg pri otvorení košickej spoločnosti netajil hrdosť nad úspechmi, ktoré sa jej podarilo dosiahnuť v tak krátkom čase. Ďalšie možnosti investovania sa budú odvíjať od výsledkov, ktoré od Košičanov očakávajú. Jedným z ukazovateľov bude i obrat spoločnosti, ktorý by mal do roku 2006 dosiahnuť 25 miliónov EÚR.

Pri oficiálnom spustení výroby MAZAK SLOVAKIA, za účasti zákazníkov a dodávateľov spoločnosti, boli prítomní i predstavitelia organizácií, ktoré získavajú zahraničných investorov pre Slovensko - generálny manažér pre regionálny rozvoj U. S. Steel Košice a riaditeľ Centra pre ekonomický rozvoj (EDC) Juraj Augustín a generálny riaditeľ SARIO Roman Kuruc.

Región východného Slovenska, informoval J. Augustín, pritiahol zatiaľ deväť spoločností, ktoré ponúkajú 1200 pracovných miest a ich investície dosahujú viac ako 74 miliónov USD. Podľa vyjadrenia R. Kuruca SARIO uvažuje o posilnení pobočky v Košiciach a zintenzívnení dobrej spolupráce s EDC. Ďalšie strategické investície na východe Slovenska klopú na dvere, konkrétne informácie zatiaľ neposkytol. Spoločnosti U. S. Steel Košice sa poďakoval za poskytnutie dobrých podmienok pre spoločnosť MAZAK.

Príchod ďalšieho investora do nášho regiónu pozitívne hodnotil i výkonný viceprezident U. S. Steel Košice pre strategické implementácie Anton Jura. Slovensko, povedal, sa stáva atraktívnou krajinou pre zahraničných investorov, región východu však často medzi lokalitami do ktorých prichádzajú, nefiguruje. Osloviť môže pritom dobrým podnikateľským prostredím, kvalitnou pracovnou silou a dobrou geografickou polohou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...