Vyhľadávanie:

Medaily a plakety za šľachetnosť

Medaily a plakety za šľachetnosť

Pripomenuli sme si Svetový deň darcov krvi

Svetový deň darcov krvi, ktorý sme si pripomenuli 14. júna, využil aj tohto roku Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice - mesto, na slávnostné ocenenie bezpríspevkových darcov krvi. Tridsaťdeväť mužov a žien, ktorým udelili 17. júna v obradnej sieni MČ Košice - Staré mesto Janského plakety a medaily prof. Kňazovického, zvýšilo tohtoročnú bilanciu držiteľov ocenení v Košiciach na takmer dvesto darcov. Nechýbali medzi nimi, ako vždy, aj zamestnanci U. S. Steel Košice. Železiari vďaka podpore a motivácii svojho zamestnávateľa patria medzi stálych a aktívnych darcov krvi v meste, čo na slávnosti vyzdvihli predsedníčka Územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice - mesto Iveta Marinová a tiež primátor Košíc Richard Raši. Poďakovanie tunajším darcom tlmočil v mene vedenia U. S. Steel Košice vedúci oddelenia sociálna politika a mimomzdová motivácia Miroslav Sajko.

Bol medzi nimi aj Jordan Kolimečkov z divízneho závodu Expedícia, ktorý si za sto odberov krvi prevzal Medailu prof. MUDr. Jána Kňazovického. "Je to zaujímavý pocit. Zároveň si ale myslím, že som tu zbytočne, že som neurobil nič také výnimočné," skromne konštatoval zmenový predák, ktorý sa k darcovstvu krvi dostal ako 18-ročný mladík. "Kolega mal choré dieťa, potreboval darcov krvi, tak sme sa dali dokopy v robote celá partia a išli sme na transfúzku spoločne. K darcovstvu som sa znovu vrátil po vojenčine. A ostalo mi to doteraz," uviedol mnohonásobný darca krvi i krvných doštičiek. "Ak mi bude zdravie slúžiť, idem ďalej. A naštartovaná je už aj staršia dcéra. Rok síce ešte musí počkať, ale chce do toho veľmi ísť." Jordan Kolimečkov ocenil aj postoj oceliarskej spoločnosti k darcom. "Páči sa mi, že vedenie firmy i odborová organizácia darcovstvo podporujú. Či už ide o finančný príspevok alebo voľno na regeneráciu."

Úctyhodných osemdesiat odberov krvi má za sebou už tiež dozorný strojovne v teplárni divízneho závodu Energetika Marián Sabol. Zo stretnutia si domov odnášal Diamantovú plaketu prof. Jana Janského. Získať ju mu trvalo približne dvadsať rokov, počas ktorých daroval krv a niekedy aj krvné doštičky. "K pravidelným darcom som sa zaradil po prekonanej operácii," zaspomínal si a na margo budúcnosti uviedol: "Kým sa bude dať, neprestanem. Napokon, telo si už na odbery privyklo a samo si ich žiada," usmial sa.

V "partii" čerstvých držiteľov Zlatej plakety J. Janského sa medzi štyrmi ocenenými ženami ocitla aj Jana Hudáková, prípravárka opráv hutných a strojných zariadení v prevádzke Obrobne divízneho závodu Mechanika. Na slávnosti ju sprevádzali dcérka a manžel Juraj, ktorý je koordinátorom PZL3 a tiež mnohonásobným darcom krvi. "Má už Kňazovického medailu a som na neho samozrejme veľmi pyšná," poznamenala pani Jana. "Ja som sa stala pravidelnou darkyňou po tom, čo ma raz poprosili, či by som nedarovala plazmu pre maličké, asi polkilové bábätko. Neváhala som, veľmi ma to vzalo," priznala tridsaťnásobná darkyňa, ktorá prišla na transfúziológiu po prvý raz ako devätnásťročná spolu s kolegami. Dnes sú spolu s manželom určite vzorom aj pre svoje deti. Svedčia o tom aj slová J. Hudákovej. "Dcérkam Nikole a Emke, ktoré som niekedy na odbery brávala so sebou, sa to veľmi páči. Verím, že aj oni raz budú darovať krv."

O tom, že príklady tiahnu, potvrdil aj manažér procesov v BSC Ladislav Dzurus, ktorý si v utorok minulého týždňa prevzal Zlatú plaketu Jana Janského za štyridsaťnásobné darcovstvo krvi. Podobne ako mnohých iných darcov, aj jeho po prvý raz oslovil kolega, či by sa nepridal. "Bolo to pred vyše desiatimi rokmi," zaspomínal si. "Mal som možno predsudky voči ihle, ale skúsil som to, zistil som, že to nič nie je a začal som chodievať darovať krv pravidelne. Dúfam, že to bolo prospešné a že som niekomu pomohol. S touto bohumilou činnosťou neprestávam, idem ďalej..."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...