Vyhľadávanie:

Medzevu vládli farby a maliarske plátna

Medzevu vládli farby a maliarske plátna

Hutníci tvorili so skúsenými výtvarníkmi

V malebnom prostredí Doškoľovacieho strediska U. S. Steel Košice v Medzeve sa druhý septembrový týždeň v povetrí vznášala typická vôňa terpentínu, živice a olejových farieb. Už po piaty raz sa tu konal maliarsky plenér Hutníci maľujú s umelcami. Amatéri z radov zamestnancov našej firmy sa pod dohľadom skúsených umelcov venovali tomu, čo ich vo voľnom čase najviac baví - maľbe. Tradícia sa začala v roku 2005 súťažou tvorivosti pod názvom Socha, maľba, textil, remeslo, kde porota, ktorú tvorili renomovaní umelci z nášho mesta, ocenila najlepšie práce zamestnancov košickej oceliarne inklinujúcich k výtvarnému umeniu.

Najpočetnejšia skupina maliarov dostala príležitosť s členmi poroty ďalej spolupracovať a rozvíjať tak svoje nadanie. Dodnes sa v čase maliarskeho plenéra venujú našim zamestnancom. Počas piatich dní, naplnených tvorivosťou, mohli talentovaní hutníci počúvať hodnotné rady maliara a pedagóga Jozefa Kravca, výtvarníkov Janky Onuškovej, Pavla Kvoriaka a Dušana Baláža, akademického maliara Tadeusza Z. Blońskeho i akademického sochára Arpáda Račka.

Hutníci usilovne tvorili diela, ktorých hlavným motívom bolo výtvarné stvárnenie problematiky životného prostredia a košickej oceliarne. Marián Varga, ktorý pracuje v divíznom závode Studená valcovňa ako strojník, sa maľbe venuje od svojich siedmich rokov. "Rád pracujem so štruktúrami, takzvane do priestoru. Maľovanie som na istú dobu prerušil, no počas vojenského výcviku som sa k nemu vrátil a odvtedy ma to ešte neprestalo baviť." Každý z nich má svoj obľúbený motív alebo techniku. Kristína Záthurecká, ktorá je momentálne na materskej dovolenke, rada maľuje svojho malého syna, Lenke Hrickovej z úseku GM pre požiarnu ochranu a bezpečnosť zasa učarovala špachtľa a maľba olejovými farbami, no tiež akryl či pastely.

Plánovač výroby Mário Kučera si zaspomínal na svoje začiatky: "Maľovať som začínal uhlíkom a vodovými farbami. Od roku 2004 to skúšam s olejovými farbami. Som samouk, farby si vymiešavam priamo na plátne. Rád sa s nimi hrám tak, aby vyvolali pocit. Obraz by mal odovzdávať energiu." Výskumníčke a vývojárke Kataríne Matinovej učarovala abstraktná tvorba, rada pracuje s tmelmi, akrylom. Posledné tri roky maľuje aj na hodváb. "Páči sa mi, že keď maľujem hodvábnu šatku, tak sa mi nikdy nepodarí vyrobiť dva rovnaké kusy. Každý je iný a originálny." S vytvorením svojho diela sa ponáhľal majster strojnej výroby z DZ Studená valcovňa Ján Kisucký, ktorý prišiel do Medzeva o deň neskôr a tak nemal času nazvyš. Zdenek Volek z DZ Oceliareň sa maľovaniu venuje od roku 2003, najradšej má olejovú techniku...

Maliarskemu umeniu sa mohla priučiť a rozvinúť tak svoj prirodzený talent a vzťah k farbám aj 13- ročná Nikolka Balážová z Detského domova v Sečovciach. Aj ona mala možnosť pozorovať maliarov pri práci, vyskúšať si niekoľko techník a vypočuť užitočné rady skúsenejších.

Počas piatich dní, ktoré ubehli veľmi rýchlo, účastníci maliarskeho plenéra v Medzeve vytvorili takmer tri desiatky obrazov, ktoré budú vystavené v Dome umenia. Vernisáž výstavy sa uskutoční už 7. októbra 2010 o 17. hodine. Vstup na výstavu bude voľný, všetci záujemcovia sú srdečne vítaní.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...