Vyhľadávanie:

Medzi železiarmi stolnotenisová stálica

Medzi železiarmi stolnotenisová stálica

Stolný tenis vo Východoslovenských železiarňach patril odjakživa k popredným športom. Hráči ako Július Bacsó starší, Tomáš Zlesa, Eduard Šimkovič, Tibor Vasiľ, Ján Keruľ-Kmec, Štefan Novák, Michal Popovič, Ján Ostruszka, Jozef André, bratia Ján a Pavol Likerovci a mohli by sme menovať i ďalších, dosiahli za zelenými stolmi mnoho úspechov tak na domácej scéne, ako i v Československu. Niekoľko cenných kovov priniesli napríklad z turnajov, ktoré v Kladne organizovala niekdajšia Ústredná rada odborov. Tieto celoštátne súťaže mali každoročne vysokú úroveň a stretávala sa na nich stolnotenisová špička.

V súčasnosti nie je pingpong v U. S. Steel Košice na takom výslní ako v minulosti, no i teraz môžeme nájsť medzi zamestnancami niekoľkých kvalitných hráčov. K stáliciam nepochybne patrí Jozef Fotta z divízneho závodu Teplá valcovňa. Dlhoročná opora rovnomenného tímu je zároveň aj športovým funkcionárom. V rámci letných športových hier USSK je napríklad vedúcim športu pre stolný tenis. Blízky mu je i futbal, no ako vraví, absolútnou jednotkou je bez pochýb pingpong.

ZA MUŽOV HRAL UŽ V ŠTRNÁSTICH

Tento na rýchle reakcie a postreh náročný šport začal hrať ako samouk ešte na základnej škole v rodnom Hrabkove, v obci neďaleko Prešova. "Stretávali sme sa s partiou kamarátov v škole a v kultúrnom dome. Nikto nás odborne neviedol, trénovali sme sa sami. Mohol som byť vtedy v piatom ročníku základnej školy," zaspomínal si na začiatky koordinátor podporných činností. Športové nadšenie si u chlapcov neskôr všimol telocvikár. Začal sa im venovať a pod odborným dohľadom sa zdokonaľovali v technike. Pingpongový talent sa u J. Fottu prejavil okamžite. Už ako štrnásťročný nastúpil na majstrovský zápas za seniorský tím Hrabkova v druhej triede okresnej súťaže. V skorom veku sa tak stal platným členom mužstva. Motiváciu a hernú kvalitu, tvrdí, získaval predovšetkým od starších spoluhráčov.
Najväčším stolnotenisovým vzorom však bol pre neho, dnes už nebohý, strýko, ktorý dlhé roky pôsobil ako riaditeľ základnej školy v Širokom. Mladého pingpongistu zlanáril do tejto susednej obce, aby reprezentoval miestny tím. Pre J. Fottu to bola jasná voľba, pretože Široké hralo vo vyššej súťaži.

NIEKOĽKONÁSOBNÝ MAJSTER HUTY

Na pingpong nezanevrel, ani keď nastúpil na Strednú priemyselnú školu strojnícku v Prešove a neskôr na Technickú univerzitu v Košiciach. Počas týždňa študoval a cez víkendy hrával majstrovské zápasy. Okrem toho "kopal" aj futbal za rodný Hrabkov.
V roku 1981 sa J. Fotta zamestnal vo Východoslovenských železiarňach. Zobrali ho do Teplej valcovne. "Bol som nesmierne rád, že pingpong bol vo VSŽ takým významným športom. Počet kolegov, ktorí sa výkonnostne venovali tomuto športu a množstvo ich úspechov hovoria za všetko," vyzdvihol vysokú úroveň pingpongu vo VSŽ. Hneď po nástupe do firmy sa zapojil do stolnotenisového diania. Stal sa členom tímu Teplej valcovne, ktorú reprezentoval i vo futbale a neskôr hrával aj za mužstvo spoločnosti Oceľ VSŽ a. s. S oboma celkami sa stal niekoľkonásobným stolnotenisovým majstrom VSŽ, respektíve po roku 2000 šampiónom U. S. Steel Košice. Môže sa pochváliť aj niekoľkými individuálnymi úspechmi. Vo svojej kategórii je niekoľkonásobným majstrom huty.
S mužstvom Teplá valcovňa okrem toho hráva v Košiciach aj mestskú Open ligu, ktorá je otvorená pre amatérskych aj registrovaných hráčov. V tíme nastupuje po boku Štefana Nováka, Jána Keruľa-Kmeca a syna Mareka Fottu. "Open liga funguje asi päť rokov. Odčlenila sa od mestskej miniligy, ktorá má vyše štyridsaťročnú tradíciu. V oboch súťažiach sme s mužstvom získali niekoľko titulov. V Open lige sa nám podarilo zvíťaziť aj v tomto roku, keď sme v tabuľke skončili s trojbodovým náskokom pred tímom ABB Furča KE, ktorý reprezentujú ďalší železiari, Július Bacsó mladší, Cyril Sabol a Marián Vaňo," pripomenul nedávny úspech.
Jozef Fotta je podľa vlastných slov obranne ladeným hráčom, okrem kvalitnej defenzívy dokáže však aj nebezpečne zaútočiť. Okrem miniligy pokračuje i vo výkonnostnom stolnom tenise. Pred šiestimi rokmi prešiel zo Širokého do Lemešian, s ktorými vlani postúpil do tretej národnej ligy.

OHROZENÁ GENERAČNÁ VÝMENA

K stolnému tenisu majú blízko aj jeho dvaja synovia Marek a Tomáš, ktorí sú otcovými kolegami v divíznom závode Teplá valcovňa. Tomuto športu sa však venuje už iba jeden. Marek Fotta patrí v našej firme k nastupujúcej stolnotenisovej generácii, no je skôr výnimkou. "S mladými to u nás nevyzerá ružovo. Jednak ich firma prijíma málo a tí, ktorí tu sú, o šport všeobecne nejavia záujem. Mladšie generácie majú iné koníčky a pingpong je na okraji ich záujmu. V budúcnosti tak môžeme mať problém s generačnou výmenou," načrtol otec súčasnú, nie veľmi lichotivú, športovú situáciu vo firme. Ako však J. Fotta dodal na záver, pre neho je stolný tenis záľubou na celý život, a tak raketu zavesiť na klinec sa rozhodne ešte nechystá.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...